Ínycsiklandó forró levesek a hideg, téli napokra

Étkezés
Ínycsiklandó forró leves
Tápláló finomságok, amik nem csak átmelengetnek a hűvösebb napokon, hanem tápláló megoldást is jelentenek a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként.

A tápláló téli levesek nem csupán testünket, hanem lelkünket is felmelegítik. Míg a téli szezon gyakran kihívást jelenthet a szezonális alapanyagok szűkebb kínálata miatt, ezekkel a tippekkel és receptekkel változatosan készíthetsz az egészségtudatos étrendbe is beilleszthető, tápanyagokban gazdag zöldségleveseket.

Milyen téli szezonális zöldségből készíts levest?

Erre valószínűleg egyből rávágtad, hogy: sütőtök. Igen, a sütőtök krémleves a szezon egyik legnépszerűbb fogása, de érdemes kísérletezned akár a céklával is. A káposzta, a zeller, a burgonya és az édesburgonya, a gomba is tökéletes választás, ha leves alapanyagot keresel. Emellett ne feledd, hogy a sárgarépa nem csak húslevesbe kiváló, de fantasztikus krémleves alapanyag is.

A lista végére maradtak, pedig télen tényleg igazi jolly-jokernek számítanak a különböző hüvelyesek. Lencséből, babból vagy csicseriborsóból jobbnál jobb egytálételeket és persze leveseket főzhetsz.

Hogyan tedd változatossá a téli leveseket?

Ez igazából nem szezon függő. Ugyanabból az alapanyagból teljesen más karakterű levest készíthetsz attól függően, hogy mivel fűszerezed, milyen más alapanyagokkal párosítod, vagy épp milyen levesbetétet használsz.

Ne félj kísérletezni és saját ízlésedre szabni a recepteket, hogy minden tál leves egyedi és ellenállhatatlan legyen!

Ha megkívántál egy tál forró levest, de nem szeretnél főzőcskézni, a Maggi instant leveseket imádni fogod! Tudtad, hogy mivel a MAGGI termékek szárított összetevőkből készülnek, ezzel biztosítjuk a termékek eltarthatóságát, így nincs szükség tartósítószer hozzáadására sem?

Most pedig jöjjön két izgalmas, téli leves, amit kár lenne kihagyni.

Toszkán stílusú csicseriborsó leves

Toszkán stílusú csicseriborsó leves
Kényeztesd magad egy tál meleg toszkán stílusú csicseriborsólevessel. Ötvözi a klasszikus mediterrán ízeket és tejmentes étrendbe is beilleszthető.
4

Hozzávalók

  • 1 ek olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma aprítva
  • 1 tk szárított oregánó
  • ½ tk pirospaprika
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 db csicseriborsó konzerv lecsepegtetve és leöblítve
  • 1 db Maggi Zöldségleves kocka
  • 1,5 l víz
  • 10-12 db szárított paradicsom apróra vágva (helyettesítheted félbevágott koktélparadicsommal is)
  • ½ citrom leve
  • 2 dl kókusztej
  • 30 dkg leveles spenót (lehet fagyasztott is)
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A MAGGI Zöldségleves kockából készíts alaplevet. 
  2. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsd fel az olajat, öntsd rá az apróra vágott hagymát, és dinszteld kb. 3-4 percig. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a szárított oregánót, pirítsd még 1-2 percig, amíg illatos lesz.
  3. A tűzről levéve keverd el benne a pirospaprikát, majd a tűzre visszatéve öntsd az edénybe a csicseriborsót és a paradicsompürét. Öntsd fel a zöldség alaplével és alaposan keverd meg. Forrald fel, majd vedd alacsonyra a hőfokot, fedd le a serpenyőt, és hagyd párolódni körülbelül 15 percig.
  4. Botmixerrel turmixold össze körülbelül a leves felét, amíg sima és krémes nem lesz. Ezzel a lépéssel sűríted be a levest úgy, hogy nem használsz hozzá habarást vagy rántást.
  5. Keverd hozzá az aszalt paradicsomot, a citromlevet, a kókusztejet és a spenótot. Párold még 5-10 percig, hogy az ízek összeérjenek, és a spenót megfonnyadjon. Ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal.
  6. Teljes kiőrlésű pirítóssal tálald.

Céklaleves

Céklaleves
A cékla sokoldalúbb zöldség annál, hogy az ecetes céklasalátába száműzd. Úgy is finom, de ez a céklaleves egészen más dimenziókba repíti.
4

Hozzávalók

  • 1 db MAGGI Tyúkhúsleveskocka 
  • 2 l víz
  • 50 dkg cékla 
  • 1/2 db kisebb zeller 
  • 2 db sárgarépa 
  • 1 db petrezselyemgyökér 
  • 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 db citrom leve 
  • 1/2 kezeltlen citrom reszelt héja 
  • tejföl ízlés szerint 
  • só, bors ízlés szerint 
  • lestyán, kapor ízlés szerint 

Elkészítés

  1. A MAGGI Tyúkhúsleves kockából készíts alaplevet. 
  2. A céklát, a zellert, a sárgarépát és a fehérrépát hámozd meg, vágd kockákra, majd a MAGGI Tyúkhúslevesből készült alaplében mérsékelt tűzön főzd puhára.
  3. Amikor a zöldségek megpuhultak, annyi lével pürésítsd, amennyivel krémes állaga lesz. Először kevesebb levet adj hozzá, és ha túl sűrűnek érzed, adagolj még hozzá.  A már krémes levest tedd újra a tűzre, fűszerezd, petrezselyemmel, kaporral és citromlével, és rottyants rajta egyet.
  4. Tejföllel díszítve tálald.