Nem vagy babonás, de újévkor azért te is eszel lencsét, biztos, ami biztos? Nem vagy egyedül… A hagyományos lencsefőzelék helyett most mutatunk két másik szuper receptet.
Úgyhogy rajtunk nem múlik a szerencséd
Tudod egyébként, hogy miért kell a hagyomány szerint az új év első napján lencsét enni? A szokás alapja az a mondás, hogy minden szemes étel, főleg a lencse, de akár a bab is olyan, mint az aprópénz, így a gazdagságot jelképezi. Ha január első napján lencsét eszel, az meghozza a bőséget és a gazdagságot.
Hazánkban hagyományosan barna lencséből készítünk főzeléket, kevés mustárral, babérlevéllel, azonban ahogy fent is írtuk, igazából nem a lencse színe számít. Úgyhogy mutatunk most egy olyan vöröslencse főzeléket, amit imádni fogtok, ráadásul villámgyorsan elkészül.
Vöröslencse főzelék
Szuper recept lencséből.
4
Hozzávalók
- 1 közepes fel vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 2-3 ek olaj
- 35 dkg vöröslencse
- 2 cm gyömbér megpucolva, lereszelve
- 2 babérlevél
- 1 tk só
- 1 ek őrölt római kömény
- 2 tk őrölt koriander
- 2 tk őrölt kurkuma
- 2 tk MAGGI Pikáns fűszerkeverék
- 1,2 l víz
Elkészítés
- Forró olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát és gyömbért, majd mikor már illatoznak, a fűszereket is. Kevergesd, amíg kieresztik az aromájukat, de ne hagyd, hogy megégjenek.
- Öntsd a lábosba az alaposan átmosott lencsét, és 2 percig, kevergetés mellett pirítsd. Közben forrald fel a vizet, majd add a lencséhez.
- Dobd bele a babérlevelet is, és főzd az egészet, míg a lencse megpuhul. Ez kb. 25 perc. Ha közben úgy érzed, hogy nagyon elfőtt a víz, pótold.
Nagyon finom a főzelék akkor is, ha adsz hozzá pár szem hámozott paradicsomot és kókusztejet is. Ha emellett a verzió mellett döntesz, akkor a lencsével együtt tegyél bele 3-4 szem hámozott paradicsomot, és 3 dl kókusztejet. A víz mennyiségét viszont csökkentsd le 7 dl-re.
Lencse saláta
Újévi lencse saláta? Ha eddig nem volt hagyomány, miután ezt megkóstoltad, az lesz. Sőt, nem csak újévre. Mert ez a saláta csodásan néz ki, és eszméletlenül finom. Bár a hagyományos lencsefőzeléknek is megvan a maga varázsa, ez a lencse saláta mégis izgalmasabb. Még szilveszteri buliba is könnyen elkészítheted, így imádni fognak a többiek, hogy az ő szerencséjükre is gondolsz.
4
Hozzávalók
Hozzávalók a a lencséhez
- 200 g száraz lencse
- 6 dl víz
- 1 MAGGI Erőleves kocka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 babérlevél
- 1 kk kakukkfű
- 1 zellerszár 3-4cm-es szeletekre vágva
A salátához
- 200 g koktélparadicsom félbevágva
- 2 kígyóuborka kockákra vágva
- ½ lilahagyma apróra vágva
- 1 nagy csokor petrezselyem felaprítva
- 90 g feta összemorzsolva
- 2 marék rukkola vagy egyéb zöld saláta (salátaágynak)
Az öntethez
- 1 citrom leve
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 80 ml olívaolaj
- 1 tk mustár
- 1 csipet só
Elkészítés
- Forrald fel a vizet, morzsold bele a leveskockát, majd tedd bele a lencse hozzávalóit.
- Főzd 20-25 percig, hogy a lencse kellőképp megpuhuljon, de ne legyen mállós.
- Míg a lencse fő, állítsd össze az öntetet: ehhez elég, ha a hozzávalókat alaposan összekevered.
- A salátát is előkészítheted: vágd fel a zöldségeket, és egy nagyobb edényben keverd össze.
- Mikor a lencse megfőtt, öntsd le róla a levet, vedd ki a fokhagymát, zellert és a babérlevelet. Gyorsan öblítsd le a lencsét, de épp csak annyira, hogy a főzés közben esetlegesen keletkezett hab lejöjjön róla. Semmiképp se tartsd sokáig víz fölé, mert kimosod az ízeket.
- Miután kicsit kihűlt, add a lencsét a saláta többi eleméhez, öntsd nyakon az öntettel, és alaposan keverd össze.
- Salátaágynak használj rukkolát vagy más zöldsalátát, erre tálald a bekevert lencsesalátát.
- Tálalás előtt morzsolj még rá kevés fetát.