Ha legalább annyira imádod a kávét, mint a fagyit, ezt a desszertet muszáj elkészítened!
Bár nem egy „keverj össze minden hozzávalót és kész is” recept, egyáltalán nem bonyolult, az eredmény pedig minden befektetett percért kárpótol. Kerti sütögetésre hívtad a barátokat vagy saját magadat kényeztetnéd egy izgalmas kávés-csokis desszerttel? Ez lesz AZ!
Ez a fantasztikus hűsítő desszert 3 rétegből áll:
- szuper puha, könnyű piskótaréteg
- ellenállhatatlanul kávés fagyi, és az egészet beborítja
- egy ropogós csokibevonat
Az instant kávé nem csak azért praktikus, mert pillanatok alatt elkészítheted, hanem igazán intenzívvé tudod vele tenni az ízélményt akár a piskóta tésztájában is anélkül, hogy túl sok folyadékot használnál, ami nem megfelelő állagot eredményezne.
A roppanós csoki nagyon jól kiemeli a tészta puhaságát és a fagyi lágyságát.
Ha pedig a piskótával nem szeretnél bíbelődni, használhatsz hozzá bolti piskótatésztát, ezért viszont kompromisszumot kell hoznod: a bolti tészta kávé nélkül készül, így a kávés ízvilágot ebből mellőznöd kell.
Sőt, piskótatészta helyett akár kekszek közé is teheted a fagyit, így csodák fagyis “mini szendvicseid” lesznek.
Kávés fagyi szendvics roppanós csokibevonattal
8
Hozzávalók
A piskótához
- 20 g napraforgóolaj a tésztához
- 10 g (2 ek) NESCAFÉ Classic
- 25 g (5 ek) tej vagy növényi ital
- 4 db tojás (szobahőmérsékletű)
- 150 g porcukor
- 1 tk vanília aroma
- 35 g vaj
- 110 g liszt
- ½ tk szódabikarbóna
- ½ tk sütőpor
- csipet só
A fagyihoz
- 5 g (1 ek) NESCAFÉ Classic
- 250 g legalább 30%-os tejszín
- 1 csomag habfixáló
- 200 g sűrített tej
- 1 tl vanília aroma
A csokibevonathoz
- 2 tábla étcsokoládé (90g-os)
- 20 g vaj
Elkészítés
- A piskótatészta elkészítéséhez melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 25x38 cm-es tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- A NESCAFÉ Classic-ot oldd fel és alaposan keverd el a tejben (vagy növényi italban).
- A tojásokat és a cukrot robotgép segítségében keverd kb. 3 percig, míg sűrű, habos állagú, halvány színű lesz. Ekkor keverd hozzá a vanília aromát, az olvasztott vajat, olajat, és a kávét és keverd homogén állagúra.
- Öntsd bele a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só), és ezeket is alaposan keverd el.
- Öntsd a masszát a tepsibe, és alaposan egyengesd el, hogy minél egyenesebb, simább legyen a felülete.
- Süsd a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, tűpróbával ellenőrizd, hogy készre sült-e.
- Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
- Míg a tészta hűl, készítsd el a fagyit: kevés habtejszínben keverd el alaposan a NESCAFÉ Classic-ot.
- A többi habtejszínt és a habfixálót verd kemény habbá, majd add hozzá a sűrített tejet, végül pedig keverd hozzá a kávés tejszínt is.
- Kb. 30 percre tedd be a krémet a fagyasztóba, hogy megszilárduljon annyira, hogy a piskóta az összeállításnál ne szívja magába.
- A piskótát vágd 2 egyforma téglalappá, az egyiket kend meg a kávékrémmel, majd tedd a tetejére a másik piskótalapot.
- Fedd be fóliával, és tedd a fagyasztóba 6-8 órára. Érdemes este készíteni, így egész éjjel a fagyasztóban maradhat.
- Reggel olvaszd fel a csokit és a vajat vízgőz fölött, keverd el alaposan.
- Vedd ki a fagyasztóból a kávéfagyis piskótát, vágd szeletekre, majd kend meg vékonyan az olvasztott csokival, és várd meg, míg a csoki megdermed. Mivel a fagyi szendvicsek hidegek, ez hamar megtörténik.
- Egy tárolóedényben tedd vissza a fagyasztóba, és már akár 30 perc múlva fogyaszthatod is.
Akármennyire ellenállhatatlanul finom, a mértékletességet ennél a kávés fagyis desszertnél is mindenképp tartsd szem előtt!