Élvezd ki a füge szezont ezekkel a receptekkel!

Étkezés
füge
Bár az érett füge zamatos és édes, nem csak desszertnek kiváló.

Ha csak most ismerkedsz a fügével, és szeretnéd tudni, mihez kezdj vele, vagy szereted, és jól jönne pár egyszerű fügés recept, mindenképp olvass tovább!

Mikor érett a füge? Kell-e pucolni? Hogyan használd a konyhában? Olvass tovább, és megtudod a választ! És persze megosztunk pár szuper receptet is.

Hogyan fogyaszd a fügét?

Sokan nem ismerik, idegenkedve nézik a boltok polcain, pedig nem is annyira egzotikus, mint amilyennek kinéz. Fügefát akár otthon a kertben is nevelhetsz, így neked is lehet saját termésed!

A füge akkor az igazi, ha érett, zamatos. Ilyenkor az állaga már inkább puha. Vigyázni kell azonban, mert a túl puha füge pedig már folyós és erjedt ízű. Ha csak keményebb fügét tudtál szerezni, hagyd érni 1-2 napig az ablakban, és akkor használd fel, mikor már megpuhult.

A füge héja egyébként fogyasztható, így fölösleges megpucolni, annak ellenére, hogy a puha héj nem olvad el olyan könnyen a szádban, mint a húsa. Arra azonban mindig figyelj, hogy alaposan tisztítsd meg fogyasztás előtt!

Édeskésebb ízének köszönhetően a gyümölcsök körében magasabb energia-és szénhidráttartalmúak közé sorolható, ami az egész évben kapható aszalt változatban még jelentősebb. Tartalmaz egyébként káliumot, vasat, kalciumot, magnéziumot, folsavat és A-vitamint is. Egyéb gyümölcsökhöz hasonlóan rostartalmának szerepe van a megfelelő bélflóra és emésztés kialakításában

Füge a konyhában

Bár édes gyümölcs, kiválóan illik sós és édes ételekbe egyaránt. A fűszerek közül a rozmaring és a kakukkfű jól illik hozzá, salátában jó párost alkot a balzsamecettel. Fantasztikusan kiemeli a sajtok zamatát, de sonkával, teljes kiőrlésű pirítóssal is tökéletes.

Jöjjön most pár egyszerűen elkészíthető fügés fogás, ami remekül mutatja a gyümölcs sokoldalúságát!

Kéksajtos füge

kéksajtos füge
Füge szezonban előételnek vagy uzsonnára nem is választhatnál finomabbat!
2

Hozzávalók

  • 6 db füge
  • 5 dkg kéksajt (a legjobb édes gorgonzola-ból)

Elkészítés

  1. A fügéket mosd meg, majd éles késsel a csúcsánál vágj beléjük kereszt formát úgy, hogy négy részre nyíljanak, de mindegyik füge egyben maradjon.
  2. A közepébe morzsolj kéksajtot.
  3. Hidegen is ízletes, de ha sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben pár percig sütöd, míg a sajt megolvad, langyosan még különlegesebb. Ha nem szeretnéd bekapcsolni emiatt a sütőt, pár csepp olajon, serpenyőben, fedő alatt is működik.

Tálaláskor kínálj mellé pár szelet teljes kiőrlésű pirítóst!

 

Zamatos saláta fügével

Zamatos saláta fügével
Egy izgalmas őszi saláta, amit, ha egy kicsit tovább fejlesztesz, remek főétel lesz belőle.
2

Hozzávalók

1 csomag rukkola
3 szem füge
100 g feketeerdei sonka kisebb szeletekre vágva
6-8 dkg feta sajt összemorzsolva
1 marék dió rusztikusra törve
2+1 ek balzsamecet
1 tk méz
2 ek olívaolaj

Elkészítés

  1. 2 ek balzsamecethez keverd hozzá az olívaolajat és a mézet, forgasd meg benne a rukkolát.
  2. A diót száraz serpenyőben pirítsd meg, közben a sonkát szeleteld fel, a fügéket vágd kisebb kockákra.
  3. Tedd őket a salátára, szórd meg fetával és dióval, majd locsold meg kevés balzsamecettel.

Turbózd fel a salátát, és rögtön főétel lesz belőle!
Ehhez sonka szeletek helyett csirkemellel készítsd a salátát, és készíts hozzá egy villámgyors köretet is! A csirkemellet vágd ujjnyi csíkokra, forgasd meg MAGGI Csirke Fűszerkeverékből készült pácban, majd forró serpenyőben süsd készre! Míg a csirke sül, ½ bögre kuszkuszt forrázz le ½ bögre vízzel, sózd meg, és fedő alatt hagyd állni, míg magába szívja a folyadékot. Ha elkészült, a kuszkuszt keverd össze a rukkolával (de akár mellé is kínálhatod), a csirkemell csíkokat, fügét, diót, sajtot pedig az eredeti lírás szerint halmozd a salátára!

Fügés-kakaós sütemény

Fügés-kakaós sütemény
Ez a süti szinte bármilyen gyümölccsel remekül működik, ez alól a füge sem kivétel.

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj vagy margarin felolvasztva
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 3 tojás
  • 8 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 7 dkg finomliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 5 db füge

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit alaposan keverd össze.
  2. Kivajazott tepsi vagy tortaforma aljába öntsd a tésztát, majd szórd a tetejére a feldarabolt fügét. Még különlegesebb lesz, ha az egyik fügét hosszában, vékony szeletekre vágod, és a szeleteket a sütési idő közepe felé a sütemény tetejére teszed.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben süsd, amíg a tészta átsül. Ez kb. 20 perc, de tűpróbával ellenőrizheted. (Szúrj hústűt vagy bármilyen fapálcikát, fogpiszkálót a tésztába. Ha a tűn nem marad nyers massza, amikor kihúzod a tésztából, akkor a süti megsült)