Ha csak most ismerkedsz a fügével, és szeretnéd tudni, mihez kezdj vele, vagy szereted, és jól jönne pár egyszerű fügés recept, mindenképp olvass tovább!
Mikor érett a füge? Kell-e pucolni? Hogyan használd a konyhában? Olvass tovább, és megtudod a választ! És persze megosztunk pár szuper receptet is.
Hogyan fogyaszd a fügét?
Sokan nem ismerik, idegenkedve nézik a boltok polcain, pedig nem is annyira egzotikus, mint amilyennek kinéz. Fügefát akár otthon a kertben is nevelhetsz, így neked is lehet saját termésed!
A füge akkor az igazi, ha érett, zamatos. Ilyenkor az állaga már inkább puha. Vigyázni kell azonban, mert a túl puha füge pedig már folyós és erjedt ízű. Ha csak keményebb fügét tudtál szerezni, hagyd érni 1-2 napig az ablakban, és akkor használd fel, mikor már megpuhult.
A füge héja egyébként fogyasztható, így fölösleges megpucolni, annak ellenére, hogy a puha héj nem olvad el olyan könnyen a szádban, mint a húsa. Arra azonban mindig figyelj, hogy alaposan tisztítsd meg fogyasztás előtt!
Édeskésebb ízének köszönhetően a gyümölcsök körében magasabb energia-és szénhidráttartalmúak közé sorolható, ami az egész évben kapható aszalt változatban még jelentősebb. Tartalmaz egyébként káliumot, vasat, kalciumot, magnéziumot, folsavat és A-vitamint is. Egyéb gyümölcsökhöz hasonlóan rostartalmának szerepe van a megfelelő bélflóra és emésztés kialakításában
Füge a konyhában
Bár édes gyümölcs, kiválóan illik sós és édes ételekbe egyaránt. A fűszerek közül a rozmaring és a kakukkfű jól illik hozzá, salátában jó párost alkot a balzsamecettel. Fantasztikusan kiemeli a sajtok zamatát, de sonkával, teljes kiőrlésű pirítóssal is tökéletes.
Jöjjön most pár egyszerűen elkészíthető fügés fogás, ami remekül mutatja a gyümölcs sokoldalúságát!
Turbózd fel a salátát, és rögtön főétel lesz belőle!
Ehhez sonka szeletek helyett csirkemellel készítsd a salátát, és készíts hozzá egy villámgyors köretet is! A csirkemellet vágd ujjnyi csíkokra, forgasd meg MAGGI Csirke Fűszerkeverékből készült pácban, majd forró serpenyőben süsd készre! Míg a csirke sül, ½ bögre kuszkuszt forrázz le ½ bögre vízzel, sózd meg, és fedő alatt hagyd állni, míg magába szívja a folyadékot. Ha elkészült, a kuszkuszt keverd össze a rukkolával (de akár mellé is kínálhatod), a csirkemell csíkokat, fügét, diót, sajtot pedig az eredeti lírás szerint halmozd a salátára!