Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tornaóra otthon

Edzel, az eredményt mégsem látod? Ezek lehetnek az okok.

Hozd magad formába!

Ha a januárban tett fogadalmad a sportos életről még nem váltottad be, itt egy új motiváció: jön a nyár! Ha feszesebb testtel szeretnél belevágni a strandszezonba, mi segítünk.

Bár a lengébb ruhák, majd a strandszezon kezdetének gondolata sokunkat először enyhe rémülettel tölt el, ami esetenként szigorú diétába és a sportos életbe való fejest ugrásba torkollik, fontos leszögezni, hogy hosszú távú tartós eredményt megfelelő táplálkozással és kitartó, rendszeres sportolással érhetünk el. Nem elég évente egyszer –kétszer pár hétig „őrült” módon sportolni vagy diétázni. 

Fontos a rendszeresség 

A megfelelő eredmény eléréséhez elengedhetetlen a kitartás és rendszeresség. Ez eleinte nehezen megy, nagy erőfeszítést igényel, később azonban már megy magától, sőt! Eljön az a pont, amikor már azt érzed, hiányzik, ha nem sportolsz eleget! És ezen a ponton már nem arról szól az egész, hogy hány kilótól szeretnél megszabadulni, vagy hol szeretnél izmosabb lenni. Ez már a sport, a mozgás öröme, az a jóleső érzés, hogy fitt vagy és energikus. Ez csodálatos!

De hogyan érheted el, hogy a rendszeres mozgás életünk szerves részévé váljon?

1. Motiváció

Ahhoz, hogy a kezdeti nehézségeken átlendülj, szükség van valamire vagy valakire, aki motivál. Ez a motiváció elég erős kell, hogy legyen ahhoz, hogy legyőzd a lustaságot vagy a halogatást.
Mindenkinek más jön be, mindenképp gondold végig, neked mi válna be. Próbálgasd addig, míg meg nem találod a megoldást!

  • Segíthet egy olyan személy, akire példaképként tekinthetsz, egy fotó, amilyen te is lenni szeretnél. Tedd ki a fotót a telefonod képernyőjére, és nézz rá, mielőtt a szundi gombot megnyomod a reggeli ébredés helyett.
  • Kövess olyan embereket az interneten, akik megosztják sportos életük részleteit, hogy lásd, mások hogy csinálják. Egy-egy zárt FB csoport nagyon motiváló tud lenni. 
  • Ennél prózaibb, de hatásos motiváció lehet egy lelkes edzőpartner, aki vár rád az edzésen, és ciki lenne lemondani. 
  • Motiválhat az is, ha pároddal edzel, és megkéred, hogy legyen veled szigorú, ne hagyja, hogy elsumákold ez edzést. 

2. Megfelelő edzésterv 

Fontos, hogy tisztában legyél fizikai képességeiddel, jelenlegi állapotoddal, és ennek megfelelő edzéstervet kövess. A túl laza edzéseknek nem lesz látványos hatása, míg a túl kemény edzés kikészít. Mindkettő eredménye az lesz, hogy elveszted a lelkesedést.

Az sem mindegy, hogy milyen sportba kezdesz. Hiába szeretik sokan a súlyzós gyakorlatokat, ha neked az unalmas vagy túl statikus, válassz dinamikusabb sportot. Érdemes több sportágat kipróbálni, míg megtalálod a megfelelőt. Otthoni edzés, futás, úszás, konditerem, csoportos órák, jóga vagy pilates? Az a fontos, hogy élvezd! 

A kardio gyakorlatok segítenek a fogyásban. Ideális erre a tempós gyaloglás, a futás, biciklizés vagy az úszás is. Ezeket mindenképp érdemes alakformáló gyakorlatokkal kiegészíteni, hogy izmaidat megfelelően karban tartsd. Ha alapvetően izomfejlesztés, formázás a cél, akkor is iktass be alkalmanként egy-egy kardio edzést.

3. Sport otthon

Ha az otthoni sportolás mellett döntesz, változatos edzésterveket állíthatsz össze magadnak attól függően, hogy mi a célod. Fogyni szeretnél, vagy bizonyos izomcsoportokat fejleszteni? Nézd ki, hol tudsz a környéken sétálni, futni, bringázni. Alakformáló gyakorlatokat is végezhetsz az egyre népszerűbb szabadban felépített, mindenki által használható kondiparkokban, vagy akár otthon is
Ha bizonytalan vagy a gyakorlatokat illetően, végezz előre összeállított gyakorlatsorokat. Könnyen elérhetők az interneten edzéstervek, sőt! Több mobiltelefonra letölthető applikáció létezik, melyek különböző, előre összeállított edzéstervvel segítik az otthoni sportolást. 
Mi is összeállítottunk gyakorlatsorokat a has, a combok, a fenék, a vádli és a karok formázására. Kombináld őket a változatos edzés érdekében!

Nestlé tippünk
Ne feledd, az egészséges életmód nélkülözhetetlen eleme a megfelelő folyadékpótlás! Ez sportoláskor fokozottan fontos. Emellett a mozgáshoz kell az energia is. Sport előtt egy órával egyél egy Nestlé Fitness gabonapehely szeletet, és máris jobban megy majd a sport.