Egyél tudatosan, kezdd a tervezésnél!

Étkezés
Egyél tudatosan, kezdd a tervezésnél!
Nem lesz tőle bonyolultabb, sem időigényesebb a házimunka, viszont sokat teszel a család egészségéért. Olvasd el, hogyan, és biztosan kedvet kapsz!

A gyakorlott háziasszonyok sokszor kihagyják a tervezés lépését, hiszen megy minden rutinból. Tudják, mit szeretnek a gyerekek (rántott húst), mik azok a fogások, amik már jól beváltak, és persze mi az, amit éppen jó áron lehet kapni. Így a menü összeállítása egyrészt a jól megszokott rutin mentén zajlik, másrészt a bolti kínálat véletlenszerű szüleménye. 

De biztos, hogy jó ez így? Biztos, hogy a jól bevált receptekkel kiegyensúlyozottan táplálkoztok? Azért, mert a gyerekek rántott húson, virslin és halrudacskán is elélnének hónapokig, nincs is más út? 

Kiegyensúlyozott táplálkozás változatosan és örömmel

Fontos, hogy minden tápanyaghoz hozzájusson a szervezetünk, fontos, hogy változatosan táplálkozzunk, de az legalább olyan fontos, hogy jóízűen tegyük. A gyerekek ebben nem ismernek kompromisszumot. 
Szóval nem arról van szó, hogy egyik pillanatról a másikra gyökeresen változtass az étkezési szokásaitokon. Nem arról van szó, hogy mondjatok le mindenről, amit szerettek. Az ördög itt is a részletekben rejlik! 

Honnan tudjam, hogy vajon kiegyensúlyozottan eszünk-e?

Ti kiegyensúlyozottan esztek? Tartalmazza a napi menütök a szükséges tápanyagokat? Tegyél egy próbát! 
Annak érdekében, hogy fogyasztóink kiegyensúlyozottabban táplálkozzanak, a maggi.hu receptoldalán bevezettük a MyMenuIQ™ applikációt, ami kiszámítja az étel vagy a kiválasztott menü táplálkozási pontszámát egy átlagos felnőtt napi 2000 kcal energiabevitelű étrendje alapján. 

A MyMenuIQ™ egy a Nestlé által fejlesztett program, amely világszerte elismert étrendi ajánlásokon alapszik, segítségével kedvezőbb tápérték összetételű ételeket és étel kombinációkat választhatsz. A cél, hogy a szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalom számítás alapján legalább 70-es pontszámot érj el, ami azt jelenti, hogy az étel az egyes élelmiszercsoportokból az optimális mennyiséget tartalmazza. 

Az egész nagyon egyszerűen működik. Egyszerűen válassz ki egy főétel receptet és a kép jobb oldalán megjelenő barna négyzetben máris láthatod, hány pontot értél el.  Az értéken egyszerűen javíthatsz, ha a gombra kattintasz, és választasz mellé egy klassz levest vagy salátát, amit dietetikusaink ajánlásával kínál a rendszer. 

Így teheted egy pár perces tervezéssel kiegyensúlyozottabbá a napi menüt. Meg persze számos olyan praktikával, amik segítségével lépésről-lépésre változtathattok táplálkozási szokásaitokon. 

Hogyan teheted kiegyensúlyozottabbá a táplálkozásotokat?

Sokszor elég egy-egy kisebb változtatás. Válassz olyan konyhai technikákat, amik segítenek csökkenteni a zsírfogyasztást, fokozatosan csökkentsd a só- és cukorbeviteleteket, és egyetek több zöldséget, gyümölcsöt. 

A gyerekek imádják a rántott húst? Süsd sütőben - így jóval kevesebb zsiradékot kell használnod-, és kínálj mellé salátát! 
Éltek-haltok a bolognai spagettiért?  Főzd teljes kiőrlésű lisztből készült tésztából, és legyen mellette a tányéron friss zöldség! 
Desszertet ennétek? Egyetek gyümölcsöt, vagy olyan pohárdesszertet, amit friss gyümölccsel tudsz készíteni! 

Ugye, hogy nem is olyan nehéz? Te mikor próbálod ki?