A metélőhagyma amellett, hogy finom, számos pozitív élettani hatással bír. Érdemes rendszeresen fogyasztani.
A hagymafélék immunrendszert segítő hatásáról gyakran hallunk. A fokhagymához, vöröshagymához hasonlóan a metélőhagyma is tartalmaz olyan kéntartalmú vegyületeket, amelyeknek baktériumölő hatása van. Éppen ezért érdemes télen és a tavaszi megbetegedések időszakában gyakrabban fogyasztani a hagymaféléket, hiszen segíthetnek immunrendszerünknek a fertőzések elkerülésében, leküzdésében.
A metélőhagymát pedig még azok is kedvelik, akik amúgy ódzkodnak a hagymák csípősségétől. Intenzív illata és íze miatt számos étel - szendvicskrémek, levesek, saláták, mártások - kedvelt alapanyaga, amit még a gyerekek is biztosan szívesen megesznek.
A legegyszerább túrókrém, snidlinggel bolondítva.
4
Hozzávalók
- 1 kis doboz tejföl
- 10 dkg túró
- metélőhagyma felaprítva, ízlés szerint
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
A hozzávalókat egyszerűen keverd össze, és kend a szendvicsre!
Isteni krémleves metélőhagymából.
4
Hozzávalók
- 2 nagy csokor metélőhagyma felaprítva
- 2 ek vaj
- 4 szelet szikkadt kenyér
- 6 dl víz
- 1 MAGGI Zöldségleveskocka
- 2 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- 5 dkg sajt
Elkészítés
- Vágd le a kenyér héját, majd szeleteld kis kockákra. A kenyér kockákat egy lábasban, olvasztott vajon pirítsd meg.
- Add hozzá a felaprított metélőhagymát, és még egy pár percig pirítsd.
- Öntsd fel a forró vízből és a MAGGI Zöldségleveskockából készült alaplével, és lassú tűzön főzd össze. Botmixerrel pépesítsd krémesre.
- A tejszínt keverd el alaposan a tojássárgájával, és állandó kevergetés öntsd a levesbe.
- Még egy percre tedd vissza a tűzhelyre, majd szórd bele a sajtot, és keverd addig, míg felolvad.
Érdemes egy kicsit intenzívebb ízű sajtot választani a levesbe, mint például egy finom brie, vagy akár egy enyhén füstölt sajt.
Dobd fel a sajtszószt egy kis snidlinggel.
2
Hozzávalók
- 190 g penne vagy fusilli
- 1 kis fej vöröshagyma felaprítva
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 2 ek olaj
- 2 dl főzőtejszín
- 10 dkg natúr krémsajt
- 5 dkg gorgonzola
- 1-2 csokor snidling felaprítva
- 5 dkg dió feldarabolva
- 1 ek MAGGI Sültkrumpli Fűszerkeverék
Elkészítés
- A tésztát forró, sós vízben főzd al dente-re, azaz éppen csak puhuljon meg, de ne legyen túl puha. Közben a diót száraz serpenyőben pirítsd meg, egy másik serpenyőben forró olajon fonnyaszd meg a felaprított vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát.
- Add hozzá a főzőtejszínt, a krémsajtot, a gorgonzolát, és a fűszerkeveréket, és főzd sűrű krémmé.
- Add hozzá a snidlinget, keverj rajta párat, majd a szószt keverd össze a kifőtt tésztával.
- Tálaláskor szórd meg pirított dióval, és kevés friss snidlinggel.