Variációk cappuccinora - otthon, egyszerűen

Étkezés
Cappuccino
A cappuccino az egyik legelterjedtebb kávés finomság, de tudod például hogyan készül az eredeti?

Vagy azt, hogyan írják helyesen, és honnan ered a neve? Esetleg jól jönne pár tipp, hogyan tudsz otthon is egyszerűen cappuccino-t készíteni?

Akkor jó helyen jársz! A cappuccino annyira elterjedt, ismert kávéspecialitás, hogy sokszor bele se gondolunk, milyen izgalmakat rejteget. Míg az sokak számára nem egyértelmű, hogy mit takar egy-egy olyan kávékülönlegesség neve, mint a latte macchiato vagy a flat white, a cappuccino-t mindenki ismeri. Vagy legalábbis azt hiszi.

Hogy írják helyesen?

Kapucsínó, capuccino vagy capucino? Egyik sem! Helyesen cappuccino, két p-vel és két c-vel. A habos, tejeskávé neve egyébként az olasz cappuccio szóból ered, ami csuklyát jelent.

Miért pont cappuccino?

A cappuccino eredetét teljes bizonyossággal nem ismerjük, a legelterjedtebb elmélet alapján azonban a kapucinus szerzetesrend csuklyás ruhájával hozható kapcsolatba.

Tudtad, hogy egyes teóriák szerint pedig nem is olasz eredetű, hanem sokkal inkább az osztrák kapuzinerhez van köze?

Cappuccino éjjel-nappal?

Bár mi magyarok lazán rendelünk akár ebéd után is egy cappuccino-t, Olaszországban ez egy tipikus reggeli ital. Az olaszok csak dél előtt isznak cappuccino-t, utána már csak a hagyományos feketekávék jöhetnek szóba vagy legfeljebb egy espresso macchiato, ami presszó kávé kis tejhabbal.

Mi a hagyományos cappuccino receptje?

Az eredeti recept szerint készített cappuccino alapja a frissen főzött espresso, ennek a tetejére jön a legalább 1 cm vastag, forró tejből gőzölt tejhab. Ami az arányokat illeti, 25 ml kávéhoz 125 ml tejet adunk úgy, hogy a tejet előtte felhabosítjuk. A tejhab tetejét megszórhatjuk kakaóval vagy fahéjjal.

Otthon is készíthetsz finom cappuccino-t egyszerűen

Természetesen a kávéházak professzionális gépeit nem tudod pótolni, de ettől függetlenül otthon is készülhet ízletes cappuccino különleges beruházások nélkül. Ha kávégép vásárlás előtt állsz, és szereted a tejes kávékülönlegességeket, érdemes olyat vásárolnod, aminek van tejhabosító funkciója, vagy válassz NESCAFÉ® Dolce Gusto® kapszulás kávégépet, amelyhez sokféle kapszulás, tejes finomságot vásárolhatsz, így egy gombnyomással kész a finom, habos, kávéházi minőségű cappuccino.

Szintén praktikus megoldás, ha veszel egy egyszerű kézi tejhabosítót, ami gyorsan, finom tejhabot készít.

Ha pedig a legegyszerűbb megoldásra szavazol, kóstold meg legújabb, NESCAFÉ Everyday Cappuccino termékünket, mely elérhető áron teremti meg az otthoni kávéházi élményt!

Tippek

Egy kis extra kényeztetés még belefér? Díszítsd fel kávédat egyszerűen, tippjeink segítségével! Így elkápráztathatod vendégeidet, vagy egyszerűen saját magad ajándékozhatod meg az otthoni kávéházi hangulat élményével.

Bár eltér az eredeti recepttől, egy kis olvasztott csokival vagy csokisziruppal is megbolondíthatod, de jól áll neki a vanília vagy a mogyorólikőr is.

Mártogass bele friss, édes péksüteményt, vagy házi készítésű zabkekszet!