Tojást tojással

Étkezés
Töltött tojás
Ha húsvét, akkor tojás. Ha tojás, akkor pedig miért ragadnál le a főtt tojásnál?

Próbáld ki ezeket a recepteket is!

Szuper húsvéti vendégvárók, de évközben is bármikor megcsinálhatod, a család legnagyobb örömére! A tojássaláta szinte biztosan be fog kerülni kedvenc grillköreteid közé is.

Töltött tojás recept

A töltött tojásnak számos változata létezik, attól függően, hogy mit töltesz vissza a tojásba. A legegyszerűbb változat a hagyományos kaszinótojás, ezt aztán lehet tovább turbózni.

Az alap mindegyik változatnál ugyanaz: a főtt tojásokat hosszában kettévágod, a sárgájukat kiveszed, és fűszerekkel, „lágyító anyagokkal” összekevered, majd visszatöltöd a tojásba.

Mit tölts a tojásba?

  • Kaszinótojás: 5 tojáshoz 1 ek majonéz, 1 tk mustár, 2-3 ek tejföl, só, bors, petrezselyem
  • Zöldséges töltött tojás: kaszinótojás összetevői mellett újhagyma, apróra vágott pirított gomba
  • Sonkás töltött tojás: Kaszinótojás+ apró kockákra vágott sonka, újhagyma
  • Sajtimádó töltött tojás: ehhez a majonéz-tejföl páros helyett készíts sajtszószt MAGGI sajtszósz alapból, ezt keverd el a tojássárgájával, petrezselyemmel, hagymával és a sonkával

Almás-majonézes tojássaláta

tojássaláta
Be fog kerülni kedvenc grillköreteid közé!

Hozzávalók

  • 4-6 főtt tojás cikkekre vágva
  • 5 ek majonéz
  • 3 dl tejföl
  • 10 dkg sajt lereszelve
  • 1 csokor újhagyma karikákra vágva
  • 2 savanykás alma
  • fél citrom leve
  • só, bors ízlés szerint
  • Salátalevél, dió a díszítéshez - elhagyható

Elkészítés

  1. Az almákat hámozd meg, nagy lyukú reszelőn reszeld le, locsold meg a citrom levével, majd keverd össze a tejföllel, majonézzel, sóval, borssal.
  2. Keverd az almás-majonézes krémhez a tojásokat, az újhagymát és a reszelt sajtot is.
     

Nagyon jól mutat salátaleveleken tálalva. Díszítéshez szórj a tetejére pirított diót.

 

Sonkás frittata

Frittata
Olasz tojáslepény sonkával.

Hozzávalók

  • 8 tojás
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 kis vöröshagyma felaprítva
  • 15 dkg sonka apró kockákra vágva
  • 5 dkg sajt lereszelve
  • 2 ek tej
  • 2 ek étolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A sonkát serpenyőben, kevés olajon, a vöröshagymával pirítsd meg.
  2. Közben a tojásokat öntsd egy tálba, sózd, borsozd, keverd hozzá a petrezselymet, a tejet és a sajtot, keverd el villával, mintha rántottát készítenél, majd öntsd a pirított sonkára. 
  3. Amikor azt látod, hogy a serpenyő széleinél a tojásos keverék kezd megszilárdulni, tedd az egészet 200 fokra előmelegített sütőbe.
  4. A sütőben kb. 10 perc alatt megsül. Vigyázz, ne süsd sokáig, mert akkor túlságosan kiszárad.