Tervezd meg a heti menüt!

Életmód
Tervezd meg a heti menüt!
Gyorsabb, olcsóbb és egészségtudatosabb is, ha sikerül a heti menüt előre megtervezned!

Cikkünkből megtudod, miért és hogyan érdemes csinálni, és még pár praktikát is megosztunk.

Napról-napra ötletelni „mit is együnk, mi van itthon” témakörben amellett, hogy idegesítő, nagyon időrabló is. Olyan ez, mint ott állni a gardrób előtt, és azon keseregni, hogy „nincs egy rongyom sem”. Ahogy hasznos a ruhákat is átlátható, kombinálható ruhatárrá rendezni, úgy érdemes a recepteket, fogyasztott ételeket is átgondolni, és hétről hétre beosztani. 

Miért tervezd meg előre a heti menüt?

Először is egyszerűbb otthon kitalálni, mit fogtok enni, és ehhez bevásárlólistát készíteni, mint a boltban, piacon ezen rágódni. Másrészt könnyebben elkerülheted az otthoni „készlethiányt” ugyanúgy, mint a pazarlást. Ha veled is előfordult már, hogy koncepció nélkül megvettél valamit mert olyan friss, szép, gusztusos volt, majd nem használtad fel, mert amúgy is tele volt a hűtő, akkor tudod, miről beszélünk. Végül, de nem utolsó sorban egy előre összeállított menüvel tudatosan meg tudod tervezni a család kiegyensúlyozott étrendjét. Jobban átlátod így a tervezett ételek összetételét, és sokkal könnyebb követni az változatos táplálkozás és mértékletesség alapelveit is.

Hogyan vágj bele?

Eddig is biztos voltak terveid, egy-két napra előre igyekszel bevásárolni, alapélelmiszereket, gyors megoldásokhoz eltartható ételeket tárolsz otthon. Annyi a dolgod, hogy először felmérd milyen recepteket szoktál készíteni, mennyit főzöl, hogyan étkeztek. 
Többféle eszközt és felületet választhatsz a tervezéshez, legyen az a telefonodon egy app (számtalan ingyenes letölthető létezik), egy táblázat a gépeden vagy egy kiragasztott heti lista a hűtőn. 

A család többi tagja számára látható megoldások, akár digitálisak, akár papír a hűtőn, megoldják a „mi lesz vacsorára” kérdést, és sokkal könnyebb apró hétközi bevásárlásokat delegálni is.

Milyen legyen a heti menü terve?

A kedvenc receptek mellé felvehetsz újakat a listára, amit ki szeretnétek próbálni, így nem válik sablonossá az étrend. 

A jó heti menü alkalmazkodik hozzátok és a közös étkezéseitekhez. Számol az iskolai menzával, a farkaséhes kamasz extra szendvicseivel, az aktuális programokkal. Az átgondolt menüt segít változatosabban étkezni, figyelni a helyes tápanyag bevitelre, például a zöldség-gyümölcs és a hal fogyasztásra.

Nem kell, hogy túl részletes legyen, de tudj írni belőle bevásárlólistát! Gondold át az „apróbb” részleteket is, mint a köretek, a levesbetétek, a desszertek.

Bevásárló lista, ami megkönnyíti az életed

A bevásárlás az, ahol a tervezés igazán nagyot lendít az életeteken időben, pénzben, változatosságban. Ha megvan a receptek listája, elég egyszer elmenni, és megvenni a hozzávalókat. 

Az, hogy így időt spórolsz egyértelmű, de számolhatsz azzal is, hogy a listát vagy részeit odaadhatod a családtagjaidnak, hogy segítsenek neked. A sok kis kapkodós bevásárlás helyett, egy-két nagyobbal pénzt is spórolsz. Ha látod, hogy valamiből többre lesz szükséged, választhatod a nagyobb, gazdaságosabb kiszerelést, és megnézheted, mi akciós. Emellett nem vásárolsz össze olyan élelmiszereket, amik aztán a hűtő hátuljában megromlanak végül. 

A tervezett bevásárlásnál könnyebben átlátod, mennyi zöldséget, gyümölcsöt vásárolsz, érdemes elgondolkodni az arányokon, hiszen az egészséges táplálkozás a tervezésnél kezdődik!

6 tipp, ami segít gyorsan és hatékonyan tervezni

  1. Nem kell hétfőtől-hétfőig tervezned. Ha hétfőn még általában morzsapartiztok, vagy mindig szerdán jutsz el a boltba, tervezz ennek megfelelően.
  2. Gondold végig a heted ritmusát. Ha előre látod, hogy melyik nap lesz zűrös, oda eleve könnyen elkészíthetőt tervezz, vagy olyat, amit előző nap előkészíthetsz, elkészíthetsz, és eláll a hűtőben.
  3. A friss, gyorsan romló élelmiszerekkel készülő ételeket vagy tervezd a nagybevásárlás utáni napokra, vagy számolj plusz egy körrel a zöldségesnél, hentesnél…
  4. Tervezd be a várható látogatókat, a gyerekek barátait. Tervezz azzal is, ha nem otthon esztek, de például vinnél a vendégségbe sütit.
  5. Könnyebb bevonni a családtagokat a tervezésbe, ha mindenki mondhat egy kedvencet a hétre. 
  6. Ér változtatni! Felcserélhetsz napokat vagy alapanyagokat is! A terv van érted, nem te a tervért!

A tervezés része lehet lassú életmódváltásnak, de haladj megfontoltan.