Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Nyári finomságok kávérajongóknak

3 recept snidlingből

Közös étkezések, boldogabb család

Együtt étkezni a családdal fontosabb, mint azt sokan hinnék: nemcsak a kapcsolatra van jó hatással, de segíti a fiatalabbik generációt az egészséges táplálkozás kialakításában is.

Nagyon fontos a közös étkezés a családon belül. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy az ilyen alkalmak jelzik, egyben megerősítik a család összetartozását hozzájárulnak a család teljes életéhez. Az étel megosztása a közös asztalnál több ezer éves evolúciós és kulturális örökségünk, és mint ilyet, nem árt komolyan venni. Biztonságérzést ad, segít a családi feszültségek oldásában, nevelő hatású.

A közös étkezés egyfajta meditáció, az étel monoton rágása ellazít, kikapcsolja a gondokat, egymásra hangolja az asztalnál ülőket. Akkor is igaz ez, ha az étkezés közben egy szó sem esik közöttük.

Egyes kutatások a közös családi étkezések és a felnövő generáció táplálkozási szokásai között is közvetlen kapcsolatot mutattak ki. Eszerint az együtt evő családból jövő gyerekek felnőtt életükben egészségesebben, vitaminokban és tápanyagokban gazdagabban étkeznek, mint azok a társaik, akiknél ez a családi program nem igazán létezett.

És hogy melyik evés legyen közös? Minél több főétkezés. Erre ugyan nem egyszerű időt szakítani. A reggeli és a vacsora még megoldható akár hétköznap is, azonban már az is elegendő lehet, ha a reggelit ki tudjuk nevezni együtt étkezésre.

Ha a hétköznapokon ez sehogyan sem akar összejönni, akkor legalább a hétvégeken törekedni kell, hogy a lehető leggyakrabban üljön egy asztalhoz a család. Ezek az alkalmak ugyanis hamarosan a családi beszélgetések és problémamegoldások legjobb pillanatai lehetnek.

 

Segít, ha étkezéseknek van egy nagyjából kötött időpontja. Ehhez lehet alakítani az egyes családtagok programját. Nem árt, ha könnyű észben tartani mikorra kell hazaérni, meddig érdemes befejezni a házi feladatot.

 

Nem kell minden este az ünnepi terítéket elővenni, de kicsit azért adjuk meg a módját. Pár perc alatt meg lehet teríteni, és el lehet pakolni az asztalról az étkezéshez nem való dolgainkat. Praktikus, ha a lejáró félben lévő számláknak, másolni való kulcsoknak nem az étkező asztalon van a stabil helyük. Ha mégis, akkor rendszeresítsünk nekik egy nagy tálat vagy tálcát, amit könnyen odébb rakhatunk.

A háziasszonyoknak kedvet csinál, ha bevezetünk pár egyszerű szabályt, például a kicsik terítenek, vagy aki főz, az nem mosogat!

 

Nyisd ki a Nestlét
Ha szeretnél érdekességeket megtudni az alapvető alapanyagokról, további tippeket kapni a tudatos táplálkozáshoz, akkor látogass el Nyisd Ki a Nestlét aloldalunkra!