A hideg téli hónapokban hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani a friss zöldségfogyasztást, és már a saláta szó hallatán is fázni kezdünk. Pedig télen igazán szükségünk van a vitaminokban és rostokban gazdag ételekre, hogy támogassuk az immunrendszerünket.
Saláta melegen?
Természetesen nem a salátaleveleket kell megmelegíteni, vannak azonban olyan alapanyagok, amiket, ha melegen adsz a salátához, máris jobban fog esni a hidegebb időben is. A téli hónapokban amúgy is sokkal korlátozottabb a friss zöldség kínálat, mint tavasztól őszig, így ilyenkor jöhetnek a salátába is a száraz hüvelyesek, mint a lencse vagy a bab, a sült gyökérzöldségek, mint az édesburgonya, répa vagy cékla, és persze a sütőtökről se feledkezzünk el!
Ha tartalmasabbá tennéd a salátát, vagy főfogásként ennéd, nyugodtan keverj a zöldségek közé főtt quinoát vagy más gabonát, álgabonát.
Ez a saláta, ahogy azt már korábban is írtuk, rendkívül gazdag rostban, és fehérjetartalma is magas. A megfelelő rostbevitel pedig nélkülözhetetlen az egészségtudatos étrendhez, hiszen a rostok segítenek emésztőrendszerünk egyensúlyának kialakításában, a székrekedés megelőzésében, a vércukorszint ingadozás megelőzésében. A lencsének és a Garden Gourmet Vegán Nuggets-nek köszönhetően a rostok mellett a napi fehérje beviteledhez is hozzájárulsz, ha ezt a salátát elkészíted.
A lencse fehérjetartalma a többi hüvelyeshez képest is magas, emellett érdekesség, hogy a glikémiás indexe viszonylag alacsony, ami miatt lassan felszívódó szénhidrátforrásnak számít.