Variációk hamburgerre

Étkezés
Hamburger
Indul a grillszezon, a hamburgert nehogy kihagyd a menüből! Mutatjuk, hogyan lesz a házi hamburger ellenállhatatlan.

Persze a konyhában is elkészítheted, csak a grillezéstől van az a finom plusz aromája. Meg persze az egész hangulat, ahogy ülsz a teraszon, és nem tudsz betelni az illatokkal és az ízekkel…

Az alapok

Buci, húspogácsa, szószok, sajt, zöldség. Vagy ha vega változatot készítenél, akkor zöldségpogácsa… 

Bucit a boltban is tudsz venni, ezt miután félbevágtad, tedd a grillrácsra egy picit, így átjárja a grill hangulat.

A húspogácsához vegyél darált marhahúst, sózd, borsozd, és gyúrj belőle lapos marhahús pogácsákat. Fűszerezheted is, de nem feltétlenül szükséges. A MAGGI Pikáns és Magyaros fűszerkeveréke például nagyon jól áll neki. Akkor jó a hús, ha zsíros egy kicsit, attól lesz jó szaftos a húspogácsa.

A vegetáriánus hamburgerhez készíts zöldségfasírtot, amihez korábbi cikkeinkben találhatsz receptet. A céklafasírt és a cukkinifasírt biztos siker.

Szószokat vásárolhatsz boltban is, de akár saját magad is készíthetsz házi majonézt vagy egy finom pesztót.

Ami a zöldségeket illeti, ez tényleg nagyon ízlés dolga, de ha a retró vonalon mozogsz, legyen otthon a salátalevél és a paradicsom mellett lilahagyma, csalamádé és savanyú uborka is. Ha modernebbre vágysz lilahagymából készíthetsz hagymalekvárt, de mehet bele rukkola vagy sült cékla is. 

Így állítsd össze a hamburgert

Mint azt már írtuk, grillezve fantasztikus, de konyhában, serpenyőben is tökéletes lesz, ha így készíted. 

Grillen, vagy forró serpenyőben kevés olajon süsd meg a húspogácsát (mindkét oldalát), mikor kész, tegyél rá egy szelet sajtot, (akár le is fedheted) és várj míg ráolvad a sajt a húsra.
Közben a félbe vágott bucit grillen vagy kevés vajon, forró serpenyőben pirítsd meg.
Tegyél a buci aljára saláta levelet, egy vékony szelet paradicsomot, a marhahús pogácsát sajttal, kenj rá tetszőleges szószt (ketchup, majonéz, házi szószok), majd pár szelet savanyú uborkát vagy csalamádét, végül helyezd rá a buci tetejét.

Variációk hamburgerre

Az alap recepttől persze egészen nyugodtan el lehet térni, sőt! Pont az a jó a hamburgerben (is), hogy nagyon változatosan elkészíthető.

  1. Céklaburger
    Nem vegák számára lehet, hogy bizarrul hangzik, pedig elképesztően finom. A céklafasírt alá mehet finom saláta vagy friss zöldfűszer, fölé pedig avokádókrém.
     
  2. Kecskesajtos burger lilahagyma lekvárral
    A hagyományos felállást itt úgy módosítsd, hogy a húspogácsára kecskesajtot teszel, arra pedig finom házi hagymalekvárt. 
     
  3. Tüzes burger
    Már a húspogácsa fűszerezésekor beizzíthatod a rakétákat, a MAGGI Pikáns fűszerkeverékkel, és ezt az irányt folytatva a húspogácsára tegyél karikákra vágott jalapeno paprikát. Ja, ettől nem lesz csípősebb, de pirított bacont is tegyél bele!
     
  4. Májas burger
    Ez tényleg elég durva, de a húspogácsára még sült májat is tehetsz, ehhez a majonéz és a lilahagyma lekvár szinte kötelező.
     
  5. Kéksajtos burger
    Tejföllel, fokhagymával keverd ki a kéksajtot, ezt tedd a húspogácsára. Olajon fonnyassz hozzá hagymát, hozzádobhatsz kevés vízbe áztatott mazsolát is.