Tippek medvehagyma felhasználásához

Étkezés
Medvehagyma
Újra itt a medvehagyma szezon, használd ki! Ilyenkor érdemes betárazni belőle, hogy egész évben legyen kéznél. Kattints kedvenc receptjeinkért, amik medvehagymával még felejthetetlenebbek lesznek.

A medvehagymában benne van minden, amit a tavaszi ébredő természet üzen: frissesség, intenzív aromák. Sajnos csak rövid ideig tart a szezonja, ezért ha szereted, vegyél belőle jóval többet, és fagyasztóban tárold. Milyen jól fog jönni pár hónap múlva! Amíg viszont friss, használj ki minden lehetőséget, hogy felhasználd. Szinte mindenbe tehetsz belőle, amibe illik egy markáns íz. 

Ezek a mi kedvenceink

  1. Medvehagymás mártogatós. Tejföl, só, bors, medvehagyma. Ha összeturmixolod, izgalmas színe lesz, de az is elég, ha csak bele aprítod a medvehagymát. Rágcsálnivalókat mártogathatsz bele, de sültkrumpli és húsok mellé is kitűnő.
  2. Medvehagyma pesztó. Ugyanúgy készítsd, mint a hagyományos pesztót, csak a bazsalikom helyett medvehagymát használj. Tésztára, pirítósra nem is tudunk jobbat elképzelni.
  3. Medvehagymás saláta dióval. Rukkola, medvehagyma, paradicsom. Az egészet forgasd meg kevés olívaolajban, szórd meg pirított dióval. Grill sajt vagy fasírt mellé tálald, vagy edd magában teljes kiőrlésű pirítóssal.

    Medvehagyma saláta

    bulgur saláta
    Sült húsok mellé kitűnő köret, de egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal kisétkezésekre, vagy könnyű vacsorának is kiváló.
    4

    Hozzávalók

    • 1 nagy csokor medvehagyma apróra vágva
    • 5 dkg bulgur
    • 1 dl forró víz
    • 1 kk só
    • 1 ek olívaolaj
    • ½ ek citromlé
    • 1 csokor újhagyma karikákra vágva
    • fél kígyóuborka apróra kockázva
    • 8-10 db koktélparadicsom negyedelve
    • csipet őrölt római kömény

    Elkészítés

    1. A bulgurt tedd egy nagyobb tálba, öntsd rá a forró vizet, sózd meg, és hagy állni, míg a magába szívja a vizet.
    2. Közben az apróra vágott medvehagymát keverd össze a többi zöldséggel, az olívaolajjal, és a citromlével.
    3. Add a zöldségekhez a bulgurt, és egy csipet római köményt, majd alaposan keverd össze. a salátát. 

    A medvehagyma nagyon jól tárolható mélyhűtőben. Egyszerűen csomagold be alufóliába a csokrot, és vedd elő bármikor, amikor megkívánod. Húsok, levesek, szószok ízesítéséhez így év közben is fel tudod használni. 

  4. Medvehagymás pogácsa. Szuper túrós pogácsa receptünket turbózd fel medvehagymával, meglátod, milyen finom!

    Túrós pogácsa percek alatt

    Életmód
    Amit akár a gyerekekkel közösen is elkészíthettek. A gyúrást és a szaggatást is rájuk bízhatod. Dőlj hátra, és élvezd az eredményt!
    túros pogácsa
  5. Medvehagymás kenyér. Ha otthon sütöd a kenyeret, kísérletezz bátran az ízesítéssel. Keverj a tésztába medvehagymát az intenzívebb ízélményért! Kedvenc házi kenyér receptünkért kattints cikkünkre!  
  6. Medvehagymás paradicsomszósz pizzára, tésztára. Egy üveg MAGGI üveges bolognai szószt forrósíts fel egy lábosban, szórd bele az apróra vágott medvehagymát, rottyants rajta egyet, és már kész is a medvehagymás szósz. Ha inkább a húsos ragukat szereted, előtte olajon dinsztelj meg egy fej apróra vágott vöröshagymát, azon süss meg 30 dkg darált húst, öntsd nyakon a MAGGI üveges bolognai szósszal, és utána tedd bele a medvehagymát.

Melyiket fogod legközelebb kipróbálni?

Olvasnál még további megvehagymás tippeket? Kattints kapcsolódó cikkünkre!