Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Könnyű leves a szezon kedvenceiből: Parmezános cukkini krémleves

Spárga, most levesben

Mindent a bazsalikomról

Friss, nyárias, mediterrán? Legyen otthon friss bazsalikom, élvezni fogod!

Egész nyáron fűszerezhetsz friss bazsalikommal, ha a kertbe vagy akár balkonládába kiülteted a palántáit. Szereti a napot és a meleget, ha rendszeresen locsolod, akkor nagyon mást nem is kell tenned, mind csipegetni a friss hajtásait. A kártevők általában elkerülik, ha kertben van és nem cserépben, akkor a gyomoktól kíméld!

Magról is nevelheted a palántákat. Szobában érdemes kora tavasszal elültetni a magokat, a palántákat májusban az utolsó fagyok után ültetheted ki a szabadba. Ezzel idén már elkéstél, majd jövőre smiley

Ha viszont kifejlett növényt veszel, és hosszú távra tervezel vele, mindig figyelj, hogy jó minőségű földbe ültesd át.

Mihez használj bazsalikomot?

A friss hajtásokkal ízesíthetsz salátákat, olaszos ételeket, de könnyű nyári levesekhez, mediterrán babos, lencsés ételekhez is jól illik. Ha rászánod magad egy kis házi savanyításra, akkor próbáld ki az ecetes uborka mellé. Vállalkozó szelleműek kipróbálhatják a kovászos uborka készítésénél is, akár egy-két chili paprikával együtt, de a végeredmény megosztó lesz. A mediterrán kovászos eléggé ízlés kérdése.

A népi gyógyászatban teaként is itták a leforrázott bazsalikomot, étvágygerjesztőnek, köhögés oldására, de azért, ha egészségügyi panaszod van, ne bízd magad teljesen a bazsalikomra, feltétlenül konzultálj háziorvosoddal! 

A sok nyári finomság közül, a kedvenc bazsalikomos levesünket ajánljuk, ha kedvet kaptál a bazsalikom friss, nyárias ízéhez. Mediterrán csirkeleves receptünk kiadós levesként, vagy egytálételként is megállja a helyét.

Mediterrán csirkeleves recept (4 adag)

Hozzávalók:
4 szelet csirkemell
50 dkg újkrumpli
4 sárgarépa megpucolva, karikákra vágva
1/2 zellergumó megpucolva, kockákra vágva
2 kaliforniai paprika csíkokra vágva
1 paradicsom
1 dl fehérbor
2 l csirke alaplé MAGGI Tyúkhúsleves kockából (válaszd a MAGGI Csípős tyúkhúsleves kockát, ha csípősen szereted)
1 fej vöröshagyma
1 marék friss bazsalikom levél
1 ek olaj
só, bors ízlés szerint

 

  1. Egy nagy edényben melegítsd meg az olívaolajat. A csirkemelleket olajon, az apróra vágott hagymával pirítsd meg. Addig süsd, míg aranybarna nem lesz a hús mindkét oldala.
  2. Add hozzá a megpucolt, kockákra vágott krumplit, a karikákra vágott sárgarépát, a paprikát és a felkockázott zellert, és süsd 3 percig. 
  3. Ezután öntsd fel a fehérborral és a csirke alaplével, tedd bele az egész paradicsomot, majd sózd, borsozd ízlés szerint.
  4. Fedd le az edényt és főzd, míg a csirke megpuhul, ez nagyjából 20-25 perc. 
  5. Végül dobd bele a bazsalikomleveleket és még 5 percig hagyd a tűzön. 

Mivel elég tartalmas, mozzarellás pirítóssal tálalva nem is szükséges utána főfogás.

 

A saját nevelésű bazsalikom bokrodat ne hagyd kárba veszni a szezon végével. Bár egynyári növény, nem kell télen sem nélkülözd a konyhádból. Ha az utolsó meleg napokon levágod az ágait, csokorba kötve szellős, száraz helyre akasztod, akkor 2-3 nap alatt morzsolhatóra szárad. Jól zárható üvegben tárolva hosszú hónapokig fűszerezhetsz a saját bazsalikomoddal.

 

Nestlé tippünk
Nem a bazsalikom az egyetlen, amit magad is megszáríthatsz télire. Ha szívesen tennél el így fűszernövényeket, zöldségeket, olvasd el az Így szárítunk mi című kapcsolódó cikkünket.
A szárítást egy jól bevált tartósítási módszer, a Nestlé termékek közül is nagyon sok szárításos eljárással készül. Ilyenek például megújult MAGGi krémleveseink és alapjaink is, melyek a konyhából ismerős alapanyagokból készülnek, szárításos eljárással, melynek köszönhetően nincs szükség hozzáadott tartósítószerre.