Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Ezért szuper a grillezett gyümölcs télen is

Így készíts házi gyümölcslekvárt cukor nélkül villámgyorsan

Mákos-citromos muffin, a vendégek kedvence

Már ez egy jó ok, hogy elkészítsd. Aztán hirtelen azt veszed majd észre, hogy a desszert toplistád élére került. Akkor is érdemes tovább olvasnod, ha a csokis desszerteket jobban szereted.

Az ízlelőbimbóid (és a vendégeké is) örökre hálásak lesznek. Mert ez a muffin különlegesen puha, omlós, lágy citrusos krémmel, ami szinte elolvad a nyelveden. Egyszerre édes és savanykás, frissítő és kényeztető. Eredeti formájában is csodás, de ha még jobban odatennéd magad, tálalás előtt tegyél még a tetejére tejszínhabot vagy mascarpone krémet reszelt étcsokival. 

Ha még ez sem győzött meg arról, hogy van élet a csokis desszerteken túl, olvass tovább, van egy tippünk.

Mákos-citromos muffin (12 darab)

Hozzávalók
A tésztához
150 ml görög joghurt
3 tojás - szobahőmérsékletű
2 ek citromlé
2 kezeletlen citrom reszelt héja
260 g liszt 
200 g vaj
2 tk sütőpor
200 g cukor
4 ek mák 
csipet só

A citromos töltelékhez
2 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
50 g cukor
2 tojássárgája
1 egész tojás
60 g vaj

  1. Keverd össze a joghurtot, tojásokat és a citromlevet. 
  2. Egy másik edényben a száraz hozzávalókat keverd össze: a lisztet, sütőport, sót, cukrot és a mákot, végül add hozzá a reszelt citromhéjat is. 
  3. A száraz hozzávalókat keverd el a már puha vajjal, majd keverd simára a joghurtos-tojásos keverékkel.
  4. Öntsd a tésztát muffin formákba úgy, hogy a forma kb. ¾-ig legyen tele.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 18-20 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy kész van-e.
  6. Amíg hűl a tészta, készítsd el a citromos tölteléket! Közepes méretű lábosban a vaj kivételével keverd össze a hozzávalókat, és alacsony hőfokon kevergesd, míg rotyogni kezd. 
  7. Ekkor keverd hozzá a vajat evőkanálnyi adagonként, és addig keverd, míg besűrűsödik.
  8. Hagyd a krémet hűlni.
  9. A muffinok közepébe vájj egy lyukat, és töltsd bele a kihűlt citromos tölteléket

 

Ha a citromos töltelék mellett nem hagynád ki a hagyományos, csokis ízeket sem, készíts gyorsan egy csokis tölteléket is! Ehhez forralj vizet egy lábosban, tegyél fölé egy hőálló tálban 1 dl habtejszínt. Mikor a tejszín a vízgőz fölött felforrt, adj hozzá 10 dkg kockára tört BOCI étcsokoládét, és kevergesd, míg a csoki felolvad a tejszínben. Vedd le a tűzről, és kevergesd tovább, míg besűrűsödik. 

 

Nestlé tippünk
Ha szereted a csokit, jó, ha tudod, hogy idén télen 2 új BOCI ízzel is kedveskedünk a csokirajongóknak. A Mézeskalács és Téli muffin ízű BOCI csoki az idei szezonban remek választás akkor is, ha nincs időd sütni. Úgyhogy jó, ha mindig tartasz otthon 1-1 táblát.