Sajtos cukkinifasírt, az ellenálhatatlan

Étkezés
Sajtos cukkinifasírt
Egyenesen odáig leszel ezért a zöldségfasírtért. Kívül roppanós, belül lágyan olvad benne a sajt.

És sütőben sül, úgyhogy a sok olajat is megúszod. Ugye nem kell tovább győzködni

Ezek a cukkinigolyók aztán tényleg mindenre jók. Egy finom szószba mártva egészséges nassolnivaló vagy könnyű, kalóriaszegény vacsora, friss salátával vegetáriánus főétel, húsok, halak mellett pedig kitűnő köret.

És ez még nem minden! Az ilyen finomságoknak köszönhetően a gyerekeket is könnyen rá tudod venni a zöldségfogyasztásra. Ráadásul, mivel sütőben sül, nemcsak a lakásban terjengő olajszagot úszod meg, de csökkentheted a család zsírfogyasztását is.

A Nestlé 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló kutatás* eredményeiből kiderült, hogy a gyerekek szénhidrát bevitele elmarad, míg zsírfogyasztása jóval meghaladja a napi ajánlott mennyiséget. Ez azért fontos, mert a túlzott zsírfogyasztás amellett, hogy testsúly gyarapodáshoz vezethet, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

A Nestlénél, táplálkozási vállalásaink részeként folyamatosan csökkentjük termékeink telített zsírsav tartalmát. Telített zsírsavat tartalmazó termékeink 100%-a felel meg az erre vonatkozó étrendi ajánlásoknak.

Sajtos cukkinifasírt

Sajtos cukkinifasírt

Hozzávalók

  • 2 bögre reszelt, alaposan kinyomkodott cukkini (kb. 2 közepes méretű cukkiniből lesz ennyi)
  • 1 ¼ bögre pankó morzsa
  • 1 bögre reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 1 nagyobb vöröshagyma apróra vágva
  • 1 csokor kapor apróra vágva
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A reszelt cukkinit alaposan nyomkodd ki. Nagyon fontos, hogy a cukkini jól ki legyen nyomkodva, különben levet ereszt, és a fasírtok szét fognak esni. Ha biztosra akarsz menni, miután lereszelted, enyhén besózod, és hagyod állni kb 10 percig. Így már magától is jó sok levet kiereszt, ekkor pedig elkezdheted addig nyomkodni a tenyeredben, míg tényleg nem tudsz belőle mit kipréselni.
  2. A hozzávalókat alaposan keverd össze, gyúrd masszává.
  3. A masszából formázz golyókat (kb. 1 evőkanálnyi massza legyen egy golyó), és tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára. Ez kb. 30 perc. Félidőben fordíts meg a fasírtokat, hogy mindegyik oldaluk jól megpiruljon.

Ha beválik a zöldségfasírt vonal, mindenképp kóstoljátok meg dekoratív céklaburger receptünket is!

Céklából burgert? Igen!

Étkezés
Ha egy zöldségburgert mindenképp ki kell próbálni, akkor ez legyen az! Szerezz be egy pár céklát a piacon, és süss belőle gyönyörű, piros fetás céklafasírtot!
Cékla burger recept

 

*Forrás: Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért: 4-10 éves gyermekek táplálkozás és fizikai aktivitás felmérés (2021)