2 fantasztikus nyári hideg leves

3 egyszerű, mégis különleges salátaöntet

Gombaleves kétféleképpen

Az őszi levesek között a tartalmas, ízes gombaleves az egyik tuti befutó. Még megunni sem lehet! Itt jön két kedvenc gombaleves receptünk.

A gombák ízletesek, sokfélék és kalóriában is szegények. Ennyi is elég lenne, hogy az étrendedben üdvözöld őket, de ezt még fokozhatjuk is. A gombák kitűnő növényi fehérje források, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban is. Érdekesség, hogy megtalálható természetes formában bennük a glutaminsav, amitől kifejezetten intenzív ízt adnak ételeidnek.
 

Érdemes a gombákat a könnyebb emészthetőség és az ízek fokozása érdekében minél vékonyabbra, apróbbra vágni, szeletelni. Ehhez a levesek amúgy is jó lehetőséget adnak!


Csipetkés gombaleves recept

Hozzávalók
40 dkg gomba
3 db sárgarépa
1 db zeller
1 db vöröshagyma
2 dl tejföl
2 ek finomliszt a habaráshoz
só, bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
A csipetkéhez
15 dkg liszt (készítheted tönkölybúza lisztből)
1 db tojás
1 csipet só

  1. A zöldségeket tisztítsd meg, a szeleteld fel őket vékonyan. 
  2. A hagymát apróra vágva dinszteld meg olajon, majd add hozzá a zöldségeket, pirítsd meg őket. Ez után jöhet hozzá a vékonyan felszeletelt gomba, további öt percig pirítsd őket együtt.
  3. Vedd le a tűzről a lábost, szórd meg a pirospaprikával, majd önts hozzá fél liter vizet. Sózd, borsozd ízlés szerint, és főzd fél órát.
  4. Fél óra után tejfölös habarással sűrítsd be a levest. Míg 10 percig még lassú tűzön fő, készítsd el a csipetkét.
  5. Keverd össze a tojást a lisztel és egy csipet sóval, nem kell nagyon kikeverni! A legegyszerűbb, ha nokedli szaggatóval egyenesen a levesbe szaggatod. Ezután már csak addig főzd, míg a tészta feljön a leves tetejére. A főzés végén szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
A csipetkét elkészítheted tönkölybúza lisztből is, rugalmas, kicsit keményebb tésztát fogsz így kapni!


Tárkonyos gombaleves recept

Hozzávalók
30 dkg gomba
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi tárkony 
késhegynyi szerecsendió
só, bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
2 dl tejföl

  1. A zöldségeket tisztítsd meg, a szeleteld fel őket vékonyan. A gombát és a fokhagymát is!
  2. A hagymát apróra vágva dinszteld meg olajon, majd add hozzá a zöldségeket és a fokhagymát, majd pirítsd meg őket. Ezután jöhet hozzá a vékonyan felszeletelt gomba, további öt percig pirítsd őket együtt.
  3. Szórd rájuk a tárkonyt és a szerecsendiót, pirítsd őket még egy picit.
  4. Öntsd fel a zöldségeket fél liter vízzel, sózd ízlés szerint. Lassú tűzön főzd a levest 20-25 percig.
  5. Vedd le a tűzről, lassan keverd hozzá a tejfölt, majd főzd még 5 percig. Tálald apróra vágott petrezselyemmel.

 

Nestlé tippünk
MAGGI Rókagomba krémlevesünkkel pár perc alatt krémes gombalevest tehetsz az asztalra. Ha gombás főételt szeretnél készíteni, akkor pedig nézd meg hamis gombás rizottó receptünket!