Elronthatatlan farsangi fánk

Étkezés
Farsangi fánk
Amellett, hogy elronthatatlan, még összerakni is könnyű és olyan finom, hogy biztosan sokkal többször fogod elkészíteni, mint ahány farsangi buliba elmentek.

Nincsen farsang fánk nélkül! Itt az ideje, hogy leküzdd a fánksütéssel kapcsolatos félelmeidet és kipróbáld, te milyen finom fánkot tudsz csinálni. Ez egészen biztosan a te recepted, hidd el, meg fog jönni tőle az önbizalmad. A gyerekek pedig minden héten követelni fogják tőled az ismétlést.

Túrófánk

Túrófánk

4

Hozzávalók

  • 250 g liszt
  • 250 g túró
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • kb. 6 dl olaj

Elkészítés

  1. A tészta elkészítése pofon egyszerű: keverj össze mindent 
  2. Az olajat a sütéshez öntsd egy magas falú serpenyőbe vagy lábosba, és forrósítsd fel. Vigyázz, ne legyen túl forró, mert akkor könnyen megég a tészta.
  3. A tésztából olajos evőkanállal szaggasd a fánkokat az olajba. Az a jó, ha nincsenek a fánkok egymáshoz túl közel az olajban. Mivel a tészta sütés közben dagad, ne tedd tele a lábost. 
  4. Lassú tűzön süsd, hogy ne csak a külsejük legyen szép aranybarna, de belül is jól átsüljenek. Az azonban fontos, hogy mindig forró legyen az olaj, mert különben nagyon megszívják magukat a fánkok a zsiradékkal.
  5. Sütés közben nem kell piszkálni őket, a fánkok maguktól átfordulnak, és akkor vannak készen, ha aranybarnára sültek.

Ízesítsétek kedvetekre a fánkot! Pillanatok alatt el fog fogyni mind. Ez a fajta túrófánk sárgabaracklekvárral a legfinomabb - a felnőttek szerint. A gyerekek kedvéért kerüljön az asztalra a NESQUIK szirup is, nagyon jól passzol hozzá. 

Ha szereted a fánkot, de nem szeretnél bő olajban sütni, próbáld ki a sütőben sült fánkot!

A hideg téli estéken a fánk mellé egy meleg kakaó is jólesik mindenkinek. Próbáld ki a NESQUIK Karamell ízű kakaóitalport !

Nagyon belejöttél a fánksütésbe, de kipróbálnál más édességeket is házilag?

Ha olyan recepteket keresel, amik a családnak is tetszenek, vendégséget is feldobhatsz velük, és még a gyerekekkel közösen is elkészíthetők, akkor az alábbi guruló desszertjeinket neked válogattuk!

Zserbógolyó

Zserbógolyó
Ha szereted a zserbót, de a vele járó macerát nem.
4
293

Hozzávalók

A golyókhoz

  • 15 dkg teljes kiőrlésű darált keksz
  • 10 dkg darált dió
  • 3 ek sárgabarack lekvár
  • 1 ek rumaroma

A csokibevonathoz

Elkészítés

  1. Daráld le a kekszet és a diót, add hozzá a baracklekvárt (lehet cukormentes is) és a rum aromát, majd kézzel jól dolgozd össze.
  2. A masszából formázz golyókat. Ehhez az kell, hogy egy jól formázható, de ne túl puha masszád legyen. Ha túl száraznak érzed, adj még hozzá lekvárt, ha túl nyúlós, dióval és keksszel korrigálj.
  3. A kész golyókat tedd hűtőbe.
  4. Vízgőz felett olvaszd meg a darabokra tört, 1 ek olajjal elkevert csokoládét.
  5. Forgasd a megolvadt csokiba villa vagy fogpiszkáló segítségével a golyókat, majd alaposan lecsöpögtetve tedd őket sütőpapírra.
  6. Hagyd egy picit dermedni, és ha szeretnéd, díszítsd a golyókat. Szórhatsz rá például diót, vagy extra csoki csíkokat húzhatsz rá.

Répatorta golyó

Répatorta golyó
Sütés nélkül!
4

Hozzávalók

  • 15 dkg sárgarépa megpucolva, lereszelve
  • 4 ek aprószemű zabpehely (ha gluténmentes étrendet követsz, válassz gluténmentes zabpelyhet)
  • 8 dkg aszalt gyümölcs (pl. datolya, szilva, áfonya)
  • 1 marék dió
  • 1-2 tk méz ízlés szerint
  • 2 tk cukrozatlan kakaópor
  • fahéj, szegfűszeg, gyömbér ízlés szerint (ha van otthon mézeskalács fűszerkeverék, az is jó)
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja (elhagyható)
  • darált dió, kókuszreszelék vagy mák a golyók forgatásához

Elkészítés

  1. Az aszalt gyümölcsöket áztasd kevés vízbe (amennyi ellepi őket) fél órára, hogy jól megszívják magukat nedvességgel.
  2. A hozzávalókat tedd konyhai robotgépbe, és turmixold össze. Nem kell, hogy teljesen homogén legyen a massza, de azért ne maradjanak nagyobb darabok benne. Ha a répa nyomait teljesen eltüntetnéd, kezdd azzal, és amikor már pépesre aprítottad, akkor add hozzá a többi hozzávalót.
  3. Miután kész a massza, hagyd állni egy kicsit, hogy lásd, a zabpehely mennyi nedvességet szívott magába. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá kevés vizet, ha túl ragacsos, tegyél még bele zabpelyhet.
  4. Nedves kézzel formázz a masszából kis golyókat, hempergesd meg őket darált dióban vagy kókuszreszelékben.

Azonnal fogyasztható, de jót tesz neki, ha 20 percre hűtőbe teszed.
 

Meggyes mákgolyó

Meggyes mákgolyó
Glutén- és laktózmentes!
4

Hozzávalók

(10 golyóhoz)

  • 80 g gluténmentes zabpehely finomra darálva
  • 6 dkg meggylekvár
  • 30 g darált mák + 3 ek a hempergetéshez
  • meggylé vagy növényi ital az állag "beállításához"

Elkészítés

  1. Elkészítése megegyezik az előzővel: Keverj mindent össze, formázz golyókat a masszából és hempergesd meg mákban.
  2. A massza állagán a száraz és nedves hozzávalók arányaival tudsz változtatni. Ha túlságosan ragad a lekvártól, adj még hozzá mákot, ha száraznak érzed, kevés lekvár vagy növényi ital (esetleg meggylé) a megoldás.

Kakaós energiagolyók

Kakaós energiagolyók
Feltölt, finom és házias.
4

Hozzávalók

  • ½ bögre dió
  • ½ bögre datolya kimagozva
  • 1 ek mogyoróvaj
  • 1 ek agave szirup
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

  1. Az összetevőket turmixold homogén masszává.
  2. Nedves kézzel gyúrj belőle golyókat.

Már így is nagyon finom, de akár megforgathatod egy kis kakaóban is. Hűtőben 3-4 napig eláll.