Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Karácsonyi menü gyorsan és egyszerűen 1.

Karácsonyi menü gyorsan és egyszerűen 2.

Csokis kalács, ahogy még nem próbáltad

Nem egy villámrecept, de megéri a türelem! Egyáltalán nem bonyolult, inkább csak időigényes. Ha egy kicsivel több időd van a konyhában ügyködni, próbáld ki! Az ünnepekre tökéletes választás, az íze egyenesen mesés.

Amikor felkészülsz ennek a fantasztikus csokis kalácsnak a sütésére, számítsd bele, hogy egy estét pihennie kell a tésztának. Úgyhogy ne hagyd az utolsó pillanatra! Előző este bekészíted, másnap befejezed.
Naná, hogy alig bírjátok majd kivárni, hogy kihűljön!

Ha kalácsot szeretnél sütni, de nem szántál rá ennyi időt, próbáld ki korábbi karácsonyi kalács receptünket! Nem csokis, viszont nagyon finom smiley

 

Egyébként ez a csokis kalács tényleg egyszerűen elkészíthető, és elképesztően finom. Variálhatod is ízlés szerint, jöhet bele szárított gyümölcs, rusztikusra aprított dió vagy mogyoró, narancs helyett használhatsz citromot, de már ez a recept is fantasztikus. Szóval, ha mindent úgy csinálsz, ahogy itt látod, az ünnepi szezon legdurvább sikerélményét könyvelheted majd el.

Ha pedig egyáltalán nincs sok időd, de mégis kipróbálnál egy különleges ünnepi receptet, készítsd el zserbógolyónkat! Na, az tényleg egy villámrecept karácsonyra!

 

Csokis kalács recept

Hozzávalók
A tésztához

450g liszt 
1 cs szárított élesztő
50 g cukor
1,5 dl langyos tej 
2 tojás
1 tojás sárgája
12 dkg vaj 
2 tk só 
1 kezeletlen narancs reszelt héja
1 ek olaj a tál kikenéséhez

A csokis töltelékhez
20 dkg BOCI étcsokoládé
12 dkg olvasztott vaj
5 dkg SZERENCSI kakaópor
5 dkg porcukor
1 teáskanál só
2 tk fahéj
1 narancs reszelt héja
1 tojás felverve a kalács kenéséhez

 

  1. A tésztához az élesztőt meleg (de nem forró), cukros tejben futtasd fel. Ha nem csináltál még ilyet: a meleg tejbe tegyél 1 tk cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Várj kb. 5 percet, addig ne nyúlj hozzá, ne kevergesd. A végére egy habos keveréked lesz. 
  2. Tedd egy nagy tálba a lisztet, sót, cukrot, reszelt narancshéjat és az élesztős keveréket.
  3. Keverd hozzá a tojásokat és a tojássárgáját is, míg egy homogén massza lesz.
  4. Ekkor jöhet bele a puha vaj. Keverd/gyúrd addig, míg a tészta összeáll. Használhatod az elektromos kézimixer dagasztókarját is.
  5. Formázz a tésztából bucit, tedd egy kiolajozott üvegtálba, fedd le, és éjszakára tedd a hűtőbe. Reggelre kb. duplájára fog kelni. 
  6. A töltelékhez vízgőz fölött olvaszd fel a csokit és a vajat. 
  7. Egy tálban keverd össze a cukrot, a kakaóport és a sót, add hozzá a narancshéjat majd az olvasztott csoki és vaj keverékét. Keverd el alaposan, majd ezt is tedd a hűtőbe. 
  8. Reggel a tésztát és a tölteléket oszd két részre, közben az addigra megdermedt tölteléket mikróban vagy lassú tűzön melegítsd kenhető állagúvá.
  9. A tészta egyik felét lisztezett gyúródeszkán nyújtsd 40x30 cm-es téglalapra, majd kend meg a csokis töltelék felével. Hosszában, szorosan tekerd fel, mintha bejglit készítenél.
  10. Hosszában vágd ketté, majd az így keletkezett 2 csíkot fond/tekerd össze. 
  11. Ugyanez a teendő a másik adag tésztával és töltelékkel is, ezután meleg helyen hagyd őket kelni még 1 órát. 
  12. Sütés előtt kend meg a felvert tojással
  13. Gyümölcskenyér formában 180 fokra előmelegített sütőben süsd 30-35 percig.

 

Nestlé tippünk
Ha már az ünnepi desszerteknél tartunk! Tudtad, hogy idén télen 2 új BOCI ízzel kedveskedünk a csokirajongóknak? A Mézeskalács és Téli muffin ízű BOCI csoki az idei szezonban biztosan mosolyt csal az arcotokra.