Szeretnél több rostot fogyasztani? Így tedd jól!

Életmód
Szeretnél több rostot fogyasztani? Így tedd jól!
A tudatos rostfogyasztás több annál, mint tudni mennyi az ajánlott napi rostbevitel. Célja az ideális rostforrások megtalálása, és fokozatos bevezetésük a napi étrendedbe.

Az élelmi rostok mindnyájunk étrendjében nélkülözhetetlen szerepet töltenek be, de nem mind ugyanúgy tapasztaljuk meg áldásos hatásaikat.

Jó ha tudod, hogy nem minden rost egyforma!

Korábbi cikkünkből megismerhetted az élelmi rostok két nagy csoportját a vízoldékony és a vízben nem oldódó rostokat. Az egyes rostfajták mind tulajdonságaik, mind élettani hatásuk szempontjából lényeges különbségeket mutatnak.

Ahogy a rostok sem egyformák, mi magunk sem vagyunk azok. 

Tippjeink segítségével megismerheted a rostbevitel növelésének mindenkire érvényes aranyszabályait. Íme:

  • Ismerd fel a szükségleteidet! Tedd fel Magadnak a kérdést: Hosszú távú megoldást keresel emésztési panaszaidra, vagy csak a megfelelő napi rostbeviteled szeretnéd biztosítani? Túltherhelt, rohanó, mozgásszegény életmódot folytatók vagy krónikus betegséggel élők számára a fogyasztható formában előforduló növényi alapanyagok mellett különböző rostkészítmények alkalmazása is indokolt lehet.
  • Légy türelmes! Várj, hogy az emésztőrendszered hozzászokjon a korábban megszokottnál több rost beviteléhez. Adj neki időt. Nem szabad elfelejteni, hogy sok esetben rostban szegényebb étrendünket kell újragondolni, ami akár komolyabb életmódváltást is jelenthet.
  • Fokozatosan növeld a rostbevitelt! Ha a napi átlagos 10-15 grammos rostfogyasztásodat egyik napról a másikra emelnéd 25-30 grammra, annak minden bizonnyal komoly puffadás, gázképződés lenne a következménye. Átlagosnál érzékenyebb emésztőrendszer, székrekedés, puffadás, hasi fájdalom esetén a tünetek a hirtelen megnövelt rostbevitel mellett rosszabbodhatnak is.
  • Légy mértékletes! 4-5 grammal növelve napi élemi rost beviteled kíméletes megoldást találhatsz a rostszegény étrendből származó panaszokra is.
  • Ne feledkezz meg napi minimum 2-2,5 liter folyadék elfogyasztásáról és a rendszeres testmozgásról sem!
  • Engedd magad meggyőzni és légy kitartó! Az élelmi rostok élettani hatásaikat nem egyik pillanatról a másikra fejtik ki. Szükség van néhány napra hogy az első pozitív jeleket megtapasztald. Ha beválik, egy jó szokás veheti kezdetét!
  • Légy kreatív! A főzéshez használt alapanyagok kreatív megválasztásával és helyettesítésével könnyen elkészítheted a megszokott ételek rostdús változatát. Érdemes odafigyelned azonban arra, hogy az egyes rosttartalmú alapanyagokat hogyan készíted el. Az aprítás, pürítés vagy a hőkezelés befolyásolhatja kedvező tulajdonságaikat.
  • Ha rostkészítményt választasz, kövesd a gyártói adagolási utasításokat, ajánlásokat! Amennyiben a megnövelt rostbevitellel emésztési panaszaidra is szeretnél megoldást találni, jó, ha tudod, hogy az egyes rostkészítmények laxatív hatása nem hasonlítható össze a hashajtókéval. Hatásuk általában 2-3 nap rendszeres fogyasztás mellett jelentkezik, és akár pár napon keresztül a rostmennyiség határozott, de fokozatos megemelése lehet szükséges. Pontos információkért mindig tájékozódj az egyes termékek honlapján vagy a csomagolásokon.

Tudatosan, csalódásoktól mentesen változtatni a korábban megszokott táplálkozási mintákon türelmet, fegyelmet és következetességet igényel. Nincs ez másképp a rostok esetében sem.

Az OptiFibre® vízoldékony rostjai

A részben hidrolizált guargumi rostból készült speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® természetes megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, IBS, hasmenés) diétájában. Egy adagolókanál (5g) OptiFibre® 4,3 g rostot tartalmaz.

A részben hidrolizált guar gumi rost klinikailag igazolt hatékonyságú az emésztési panaszok esetén 24-48 órán belül. A hidrolizálásnak nevezett eljárásnak köszönhetően lassabban fermentálódik, így más rostoktól eltérően fogyasztása nem okoz puffadást vagy fokozott gázképződést.* 

Keresd a gyógyszertárakban és a kifli.hu-n.  
Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon.  
 
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható. 

* Vulveic et al. FEMS Microbiol Lett. 2004; 236:153-159; Bouhnik et al. Nutr J. 2007; 6: 42; Slavin. Nutrients. 2013; 5: 1426.; Kapoor et al. Journal of Functional Foods. 2017; 22: 57-59.