Tudod mi az a guargumi rost? És azt hogy miért különleges?

Étkezés
Miért különleges a guargumi rost?
Ismerd meg OptiFibre® termékünk különleges összetevőjét!

Tudod hogy miért fontosak az élelmi rostok a mindennapjainkban? És hogy miért különösen jótékony hatásúak a vízoldékony rostok? 

Itt az alkalom, hogy kicsit felfrissítsd a rostról szerzett ismereteidet és felfedezd OptiFibre® termékünk különleges összetevőjét, a részben hidrolizált guar gumi rostot!

Lássuk az alapokat!

Az élelmi rostok kétfélék lehetnek: vízben oldódó (vízoldékony) és vízben nem oldódó rostok. A legtöbb növényi eredetű élelmiszer tartalmazza mindkét típusú rostot. Bár a gyümölcsökben és zöldségekben mindkét féle rost megtalálható, a gyümölcsök több vízoldékony-, míg a zöldségek több oldhatatlan rostot tartalmaznak,

A vízoldékony rostok emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol az ott élő hasznos baktériumok (mint a lactobacillusok és a bifidobaktériumok) tápanyagául szolgálnak, segítik azok szaporodását. 

A tápanyagokkal megfelelően ellátott hasznos baktériumok vitaminokat és zsírsavakat is termelnek. Az így létrejött rövid láncú zsírsavak (pl. az ún. butirátok) a vastagbél nyálkahártyájának fő energiaszolgáltatói, támogatják annak felépítését, ápolják a bélbolyhokat, amelyek így hatékonyabban veszik fel az ásványi anyagokat és a vitaminokat.  

A rövid láncú zsírsavak csökkentik a vastagbél pH-értékét, savas irányba befolyásolva azt, amely gátolja a bélben nem kívánatos bakteriális törzsek szaporodását. Így állítva helyre a bélflóra „baktérium” egyensúlyát természetes és gyengéd módon. 

A rövid láncú zsírsavak erősítik a bél gátló (védelmi) funkcióját, elősegítik a bélmozgást és szabályozzák a bélműködést, csökkentik a salakanyagok bélben való áthaladási idejét. Végül a rövid láncú zsírsavak segítik a bélben a víz és a nátrium felszívódását, így a széklet nem lesz se túl kemény, se túl puha. 

De mi is az a guargumi rost és miért különleges?

A guargumi rost az indiában őshonos guarbab nevű növény magjának őrleménye, az élelmiszeripar és a gyógyszeripar területén régóta használják.

Részben hidrolizált guargumi rostként igazolt hatékonyságú az emésztési panaszok esetén. A hidrolizálásnak nevezett eljárásnak köszönhetően lassabban fermentálódik, így más rostoktól eltérően fogyasztása nem okoz puffadást vagy fokozott gázképződést.*

Emellett íztelen, szagtalan, kiválóan oldódik hideg vagy meleg italokban, lágy textúrájú, pépes ételekben anélkül, hogy azok ízét vagy állagát megváltoztatná.

Az OptiFibre® vízoldékony rostjai

A részben hidrolizált guargumi rostból készült speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® természetes megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, IBS, hasmenés) diétájában. 

Keresd a gyógyszertárakban.  

Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon.  
 
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható. 

* Vulveic et al. FEMS Microbiol Lett. 2004; 236:153-159; Bouhnik et al. Nutr J. 2007; 6: 42; Slavin. Nutrients. 2013; 5: 1426.; Kapoor et al. Journal of Functional Foods. 2017; 22: 57-59.