Ropogós csirkeszárnyak helyett próbáld ki ezt az ellenállhatatlan vegetáriánus finomságot!

Étkezés
karfiolropogós
Ezzel a pikáns karfiol ropogóssal egyszerűen nem lőhetsz mellé.

Sokoldalú, és fantasztikusan ízletes, ráadásul gluténmentes változatban is elkészíthető!

Arról nem is beszélve, hogy pár perces előkészület igényel, aztán már csak bedobod a sütőbe, és kész!

Igen, a karfiolra biztosan sokan elhúzzák a szájukat, hiszen elég megosztó zöldség. Ebben a formában viszont muszáj kipróbálnod akkor is, ha nem vagy karfiol rajongó. Hidd el, tényleg zseniális!
 
Miért mondjuk, hogy sokoldalú? Egyrészt a bundáját ízlés szerint fűszerezheted, így a viszonylag semleges ízű karfiolnak minden alkalommal más karaktert adhatsz, másrészt pedig sokféleképpen beillesztheted a menübe. 

Vendégeket vársz? Egy finom mártogatóssal szuper vendégváró. 
Egyszerűen elkészíthető zöldséges főételre vágysz? Amíg sül a karfiol, dobj össze hozzá egy könnyű joghurtos mártást és főzz hozzá egy adag kölest! 
Unod már a hagyományos köreteket? Hús mellé tálald köretnek, és adj mellé egy finom uborkasalátát.
Gluténmentes receptet keresel? Használj a recepthez gluténmentes lisztet (pl. csicseriborsó liszt).

Karfiolropogós sütőben sütve 

Karfiolropogós

4

Hozzávalók

  • 1 karfiol
  • 10 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt és finombúzaliszt vegyesen)
  • 2-2,5 dl növényi ital (pl. mandulaital, rizsital)
  • 2 ek MAGGI Magyaros Fűszerkeverék

A kenéshez

  • 2 ek olaj vagy margarin
  • 2 tk MAGGI Magyaros Fűszerkeverék

Elkészítés

  1. A karfiolt vágd kis rózsákra. Akkorák legyenek, hogy egy falatra meg tudd őket enni. 
  2. A lisztet, növényi italt és a fűszereket egy nagyobb tálban keverd csomómentesre. Sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie, hogy könnyen befedje a karfiolt, de azért ne folyjon le róla. A folyadék mennyiségével tudod szabályozni a tészta sűrűségét. 
  3. A karfiólrózsákat mártsd a tésztába, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire, előtte azonban a sütőpapírt kend át vékonyan olajjal.
  4. 220 fokra előmelegített sütőben süsd őket aranybarnára, ez kb. 15 perc. Ezután fordítsd meg, hogy a másik oldaluk is meg tudjon pirulni, és süsd még 10 percig. 
  5. Végül kend be a már megsült zöldségek tetejét a fűszeres olajjal, és adj nekik még 10 percet a sütőben. 

Amíg sül a karfiol, bőven lesz időd elkészíteni egy finom fokhagymás-tejfölös mártogatóst, szószt vagy salátát. Ha pedig főételként ennéd, pár perc alatt megfő hozzá egy finom köles vagy quinoa, amit akár egy csokor friss petrezselyemmel és pár csepp citromlével is megbolondíthatsz.