Öregszik a kutyád?

Kisállat
Öregszik a kutyád?
Ahogy az emberek, a kutyák is változnak az évek során. Nagyszerű dolog, ha ehhez a gazdi is alkalmazkodni tud!

Az öregedés a kutyákra is természetes folyamat, hasonlóan az emberekhez. Bár nem lehet megállítani vagy elmulasztani, előrelátó döntésekkel és tudatos felkészüléssel enyhítheted az öregedés tüneteit. Ez segít abban, hogy kevésbé váratlan legyen a megjelenésük, és könnyebben találd meg a megoldásokat.

Egy idős kutya mellett a gazda feladatai és lehetőségei is megváltoznak. Az öregedés jelei között szerepelhet csökkenő aktivitás, aluszékonyság, céltalannak tűnő viselkedés, szokatlan szobatisztasági problémák és romló érzékszervek. Fontos tudatosan felkészülni arra, hogy kedvenced nem marad örökké fiatal és egészséges.

Mit tehetsz az öregedés tünetei ellen? Az idős kutya számos területen mutathatja a leépülés és változás jeleit. Ezek közül néhány fiziológiás okokra vezethető vissza, míg mások a szellemi leépülés miatt jelentkeznek. 

Az ízületek védelme, az aktivitás fenntartása például megkezdődhet megfelelő táplálással még a maximális aktivitás időszakában is. Fiatalon se terheld túl a kutyát, legyél előrelátó.

A kor haladtával szellemi és viselkedési leépülés ellen is van lehetőséged előre felkészülni. Specifikus táplálékkal támogathatod a fiatalos agyműködést, és olyan feladatokkal foglalkoztathatod a kutyát, amelyek segítik az elméjét frissen tartani. 

Nem azért sétáltatunk kutyát, hogy meglegyen a 10 ezer lépés, neki nem ez számít, hanem hogy a környezet szagingereit minél jobban vehesse. Sétálj vele többet, lassabb tempóban, hogy legyen lehetősége a számára és főleg az agya számára stimuláló létfontosságú szaglászásra.

Annak elkerülése érdekében, hogy idős kutyád lehangolt vagy inaktív legyen, célszerű olyan feladatokat adnod neki, amelyek nem túl megerőltetők, és aktívan bevonják a családi tevékenységekbe. 

Bármi hosszú távú elfoglaltságot adó, nyalogatós, csócsálós, matatós játék fokozza a komfortérzetet, nyugtató hatású. Az idős állatokra jellemző agyi öregedés miatt megjelenhet a fokozott stresszérzékenység, a fokozódó vagy kialakuló szeparációs szorongás, a gazdához való fokozódó kötődés. Ezeknek a kezelésében és a kutyád komfortjának az érdekében ez ilyen típusú játékok sokat segíthetnek.

Az időskori problémák felfedezése nem mindig könnyű, de fontos figyelni a változásokat. Könnyebben alkalmazkodtok együtt hozzájuk, ha fokozatosan változtatjátok a rutin feladatokat. Jó példa erre, hogy beiktathattok több sétát, vagy könnyíthettek a kertbe kijutáson, hogy elejét vegyétek a szobatisztasági baleseteknek. Emellett érdemes olyan étrendet választani kutyád számára, ami kifejezetten az idősödő szervezet igényeihez igazodik és tartalmaz agyműködést támogató összetevőket is.

A tudatos tervezéssel és a kutya fajtájának megfelelő gondozással segíthetsz kedvenced jó állapotának fenntartásában. Érdemes erről időről-időre konzultálni az állatorvosoddal. Ehhez hasznos tanácsokat olvashatsz a kutyák agyi öregedéséről szóló kapcsolódó cikkben. Ne hagyd, hogy az időskori tünetek meglepjenek, és vegyél részt aktívan a kutyád életminőségének megőrzésében. 

További kapcsolódó cikkekért látogass el PURINA honlapunkra!