Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Élelmi rostok az étrendben

Fontos tények a reggeliről és a reggelizésről

Liszt kisokos

Gabonafélék, hamutartalom? BL55, BGL, BTKL, RL – nem rendszámokat vagy paragrafusokat sorolunk, hanem lisztfajtákat. Ha kíváncsi vagy, hogy mik ezek a rövidítések és mit jelentenek, itt a remek alkalom, olvasd el cikkünket!

A csomagoláson feltüntetett jelölésben a betűjelzés a liszthez felhasznált gabona fajtájára utal, míg a számjelzés a liszt színét is befolyásoló hamutartalomról ad információt.  Pl.: BL 55 - B: Búza, L: liszt, 55: 
Hamutartalom: korpatartalom /héjliszt mennyiség/ A hamutartalom azt az ásványianyag-tartalmat jelöli, amely 900 °C hőmérsékletű speciális kemencében történő 2 órás égetés után a lisztben marad.

 

  • A durumliszt durumbúzából (keménybúzából) készül, sikérképző fehérjetartalma nagy, ezért tojás hozzáadása nélkül is remek tésztát lehet készíteni belőle.  Így a tojásra érzékenyek fogyaszthatják .
  • A graham-liszt (BGL) készítésénél csak a külső, szennyezett, vékony héjréteget távolítják el a búzáról. Megközelítően teljes kiőrlésű, a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is).
  • A teljes kiőrlésű búzaliszt (BTKL) a búzára jellemző színű, megközelítően teljes kiőrlésű, finomszemcsés őrlemény, ami a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is). A Graham-liszttől szemcseméretben tér el.
  • A fehér tönkölybúzalisztet TBL 70 és a teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet TBL 300 rövidítéssel találod a boltok polcain. Magas a fehérjetartalmuk miatt nagyon jól keleszthetőek. A búzához viszonyítva magasabb a vitamin- és az ásványianyag tartalmuk. Bármelyik receptben (kenyérnél is), ahol búzalisztet említenek, felcserélhető tönkölyliszttel.
  • Rozslisztből is többfélét őrölnek: találkozhatsz fehér rozsliszttel (rozslánggal) RL 60 (mézeskalácsok készítéséhez), világos rozsliszttel RL 90, sötét rozsliszttel RL 125 és teljes kiőrlésű rozsliszttel RL 190 is. 
  • A kukoricaliszt gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Nem csak lisztérzékenyeknek érdemes kipróbálni, szép sárgás színt ad az ételeknek, édeskés íze miatt süteményekben is remek választás.
  • A rizsliszt barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes textúrájú és gluténmentes. Fehér rizslisztből készül a rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alapanyaga. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik.
Mi a Nestlénél fontosnak tartjuk a megfelelő mennyiségű rostfogyasztást. Ezért növeljük a gyermekeknek szánt termékeink teljes értékű gabonatartalmát. A gyermekeknek készült gabonapelyheinkben a teljes értékű gabona az első számú összetevő, ami azt jelenti, hogy az összetevők átlagosan 41%-a teljes kiőrlésű gabona.