Mindent a bazsalikomról

Étkezés
Bazsalikom
Friss, nyárias, mediterrán? Legyen otthon friss bazsalikom, élvezni fogod!

Egész nyáron fűszerezhetsz friss bazsalikommal, ha a kertbe vagy akár balkonládába kiülteted a palántáit. Szereti a napot és a meleget, ha rendszeresen locsolod, akkor nagyon mást nem is kell tenned, mind csipegetni a friss hajtásait. A kártevők általában elkerülik, ha kertben van és nem cserépben, akkor a gyomoktól kíméld!

Magról is nevelheted a palántákat. Szobában érdemes kora tavasszal elültetni a magokat, a palántákat májusban az utolsó fagyok után ültetheted ki a szabadba. Ezzel idén már elkéstél, majd jövőre.

Ha viszont kifejlett növényt veszel, és hosszú távra tervezel vele, mindig figyelj, hogy jó minőségű földbe ültesd át.

Mihez használj bazsalikomot?

A friss hajtásokkal ízesíthetsz salátákat, olaszos ételeket, de könnyű nyári levesekhez, mediterrán babos, lencsés ételekhez is jól illik. Ha rászánod magad egy kis házi savanyításra, akkor próbáld ki az ecetes uborka mellé. Vállalkozó szelleműek kipróbálhatják a kovászos uborka készítésénél is, akár egy-két chili paprikával együtt, de a végeredmény megosztó lesz. A mediterrán kovászos eléggé ízlés kérdése.

A népi gyógyászatban teaként is itták a leforrázott bazsalikomot, étvágygerjesztőnek, köhögés oldására, de azért, ha egészségügyi panaszod van, ne bízd magad teljesen a bazsalikomra, feltétlenül konzultálj háziorvosoddal! 

Bazsalikomos receptek

Mediterrán csirkeleves

Mediterrán csirkeleves
Mediterrán csirkeleves receptünk kiadós levesként, vagy egytálételként is megállja a helyét.
4

Hozzávalók

  • 4 szelet csirkemell
  • 50 dkg újkrumpli
  • 4 sárgarépa megpucolva, karikákra vágva
  • 1/2 zellergumó megpucolva, kockákra vágva
  • 2 kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 1 paradicsom
  • 1 dl fehérbor
  • 2 l csirke alaplé MAGGI Tyúkhúsleves kockából (válaszd a MAGGI Csípős tyúkhúsleves kockát, ha csípősen szereted)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 marék friss bazsalikom levél
  • 1 ek olaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Egy nagy edényben melegítsd meg az olívaolajat. A csirkemelleket olajon, az apróra vágott hagymával pirítsd meg. Addig süsd, míg aranybarna nem lesz a hús mindkét oldala.
  2. Add hozzá a megpucolt, kockákra vágott krumplit, a karikákra vágott sárgarépát, a paprikát és a felkockázott zellert, és süsd 3 percig. 
  3. Ezután öntsd fel a fehérborral és a csirke alaplével, tedd bele az egész paradicsomot, majd sózd, borsozd ízlés szerint.
  4. Fedd le az edényt és főzd, míg a csirke megpuhul, ez nagyjából 20-25 perc. 
  5. Végül dobd bele a bazsalikomleveleket és még 5 percig hagyd a tűzön. 

Mivel elég tartalmas, mozzarellás pirítóssal tálalva nem is szükséges utána főfogás.

Bazsalikomos cukkinikrém

Bazsalikomos cukkinikrém
Kiegyensúlyozott nassolnivaló cukkiniből és friss bazsalikomból.
4

Hozzávalók

  • 2 db cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 tk citromlé
  • kb. 4-5 ek olívaolaj

Elkészítés

  1. A cukkinit alaposan mosd meg, és vágd apró szeletekre.
  2. Serpenyőben, forró olajon pirítsd pár percig, míg puhulni kezd, majd add hozzá a zúzott fokhagymát. 1-2 percig süsd őket együtt, majd tedd át a zöldségeket a turmixgépbe.
  3. Adj hozzá 2 ek olívaolajat, a bazsalikomot, citromlevet, és turmixold sima krémmé.
  4. Ha nem elég krémes, adj hozzá még egy kevés olajat.
  5. Fűszerezd ízlés szerint.
     

Próbáld ki olajos magvakkal! A dió, mogyoró vagy a fenyőmag is különlegessé teszi ezt a szuper cukkinikrémet. Elég egy kis marék olajos mag a többi hozzávaló mellé a turmixgépbe, és máris kész a cukkinipesztó.


A saját nevelésű bazsalikom bokrodat ne hagyd kárba veszni a szezon végével. Bár egynyári növény, nem kell télen sem nélkülözd a konyhádból. Ha az utolsó meleg napokon levágod az ágait, csokorba kötve szellős, száraz helyre akasztod, akkor 2-3 nap alatt morzsolhatóra szárad. Jól zárható üvegben tárolva hosszú hónapokig fűszerezhetsz a saját bazsalikomoddal.