Karácsonyi menü egészségtudatosan

Étkezés
Karácsonyi menü egészségtudatosan
Látszólagos ellentmondás. Az ünnepek alatt miért pont a kiegyensúlyozott táplálkozásra figyelnénk? Együnk finomat és jókat, a kettő nem zárja ki egymást!

A kiegyensúlyozott táplálkozás karácsonykor is megvalósítható egy kis odafigyeléssel. Nem kell, hogy az ünnepeket a hasfájás, feszülő ruha, 3-4 kilogrammos súlygyarapodás kísérje.

Így lesznek a hagyományos fogások egészségtudatosabbak

Táplálkozás-élettani szempontból mindegyik hagyományos karácsonyi alapanyagnak vannak jótékony hatásai. Nézzünk meg néhányat közülük! 

  • Szenteste az ünnepi étel legtöbb helyen halászlé, halleves, rántott hal. A hal húsa könnyen emészthető, teljes értékű fehérjeforrás.  Az omega-3 típusú zsírsavak, melyek pozitív hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre elsősorban a tengeri halakban (makréla, hering, lazac) és a magyarországi édesvízi halak közül a busában fordulnak elő. 
  • Ha rántott hal helyett a halakat párolt vagy roston formában, köretként a majonézes burgonyát tejföl helyett joghurttal készítjük, vagy sima hagymás krumplisalátára cseréljük, máris sok energiát spórolunk meg.
  • Nagykarácsony napján az ebéd valamilyen aranyszínű húsleves telis-tele zöldséggel és némi hússal. Ha sok zöldséggel és kevés tésztával készítjük, ez a hagyományos étel még jobban beilleszthető lesz a kiegyensúlyozott táplálkozásba.  
  • Ha a ropogós libasültet több párolt vörös káposztával (kevés olajon párolva), egy kevés hagymás tört burgonyával vagy bulgurral tálaljuk, nem szakítja meg a karácsonyi szokásokat, mégis belefér az egészségtudatos étkezésbe
  • Természetesen a töltött káposzta is elkészíthető kevésbé zsíros és laktató formában: sertéscomb felhasználásával, 12%-os tejföllel. A savanyú káposzta jó rost-, C-vitamin és probiotikum forrás.

A legtöbb probléma abból szokott adódni, ha többféle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk és napjában többször is kizárólag nehezen emészthető, zsíros ételeket eszünk.

Néhány tipp, hogy valóban élvezetes legyen a karácsonyi étkezés

  • Rágj lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete!
  • Ne felejtsd el, hogy az ajándékokkal, a készülődéssel a szépen terített asztallal ugyanúgy a kedvességünket fejezzük ki, és követjük az ünnepi hagyományokat. Nem kell mindenáron túlevésre ösztönözni a többieket merő szeretetből.
  • Délután egy szépen tálalt gyümölcs vagy egy gyümölcssaláta könnyebbé és egészségtudatosabbá teszi a napi menüt és desszertnek is kitűnő.
  • A sok-sok karácsonyi finom édességet nem kell egyszerre megkóstolni. Bőven elég egy szelet és minden nap kóstoljunk meg mást. Így megmarad a mérték és a finom ízhatás is.
  • Mozogj minden nap a friss levegőn, ez állhat akár fél óra intenzívebb sétából is.
     
Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégáinak!