A téli időszakban érdemes odafigyelni a megfelelő vitaminpótlásra. A káposzta pedig nagyon hálás, pénztárcakímélő alapanyag. Gazdag C-vitaminban, sokáig eláll, és változatosan elkészíthető salátákba, köretbe vagy akár rágcsálnivalónak is.
A káposzta legfontosabb tulajdonságai:
- Télen egyik legfontosabb C-vitamin forrásunk a káposzta.
- Jól tűri a hosszú tárolást, könnyen beszerezhető.
- Nagy élelmi rost- és vitamintartalma miatt a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos alapanyaga.
Ezekkel a receptekkel pedig a családot, vendégeket is leveszed a lábukról.
Ez nem a hagyományos házi derelye recept, hanem egy gyorsított változata, amivel megúszod a tészta gyúrást.
4
Hozzávalók
- 2 csomag leveles tészta
- 1 fej káposzta
- 1 db tojás
- 3 ek olaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- Reszeld le a káposztát, majd olajon dinszteld puhára, fűszerezd sózd, borsozd ízlés szerint.
- Közben a leveles tésztákat vágd egyenként 6-8 kockára.
- A kockák közepére tegyél annyi káposztát, hogy miután háromszögre hajtottad, a széleit le tudd zárni. A széleket villával nyomkodd le.
- Tojássárgájával kend meg a tetejét, 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin süsd aranybarnára.
A derelye mellé mindig jól jön egy finom mártás. Ehhez a káposztás derelyéhez remekül illik egy kis fokhagymás tejföl egy pár csepp citromlével, de ha valami szuper finomat próbálnál, készíts mellé MAGGI Négysajtos Spagetti alapból sajtmártást!
Fűszeres húsokhoz, vagy grillezett sajt mellé is kiváló köret bulgurral vagy kuszkusszal, de hús nélkül, a gabonakörettel is ízletes fogás.
4
Hozzávalók
- 1 fej lilakáposzta reszelve
- 1 fej lilahagyma apróra vágva
- 10 dkg mazsola
- 3 ek olaj
- 2 ek cukor
- 2 tk só
- 1 tk köménymag
- 1 narancs leve, héja lereszelve
Elkészítés
- Olajon pirítsd meg a cukrot, öntsd rá a hagymát, és kis lángon párold üvegesre.
- Add hozzá a káposztát is, és dinszteld puhára. Ha nincs elég folyadék alatta, nyugodtan önts alá egy kevés vizet.
- Amikor már majdnem kész locsold meg a narancs levével, add hozzá a mazsolát és a fűszereket. Ha elkészült, 10 percig hagyd állni fedő alatt.
Szuper választás, ha egészséges rágcsálnivalóra vágysz.
Elkészítés
- A sót keverd össze az olívaolajjal.
- A káposzta leveleket vágd 6-8 cm-es darabokra, mártsd meg őket a sós olívaolajban, majd helyezd őket sütőpapíron tepsibe.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 süsd.
Ha szereted a káposztát, van még recept a tarsolyunkban! Mindenképp érdemes kipróbálnod céklás-tormás káposzta saláta receptünket is.
Dobd össze ezt a színes salátát!
2
Elkészítés
- A sárgarépát hámozd meg, majd nyersen, nagylyukú reszelőn reszeld le.
- A káposztát vágd vékony csíkokra, olívaolajon, balzsamecettel meglocsolva párold roppanósra.
- Keverd össze a reszelt répával és a tormával, fűszerezd, egy evőkanál olívaolajjal locsold meg. Sóra nem lesz szükség, mert a MAGGI Fűszerkeverék már tartalmazza a sót is.
- Frissen reszelt tormával az igazi, de ha nincs otthon, az üveges ecetes torma is jó hozzá.