Izgalmas zöldségköretek a téli szürkeségben

Étkezés
Izgalmas zöldségköretek
Télen is tudsz változatos zöldséges fogásokat készíteni, amik amellett hogy finomak, dekoratívak és pénztárcabarátok is. Köret fronton engedd el egy kicsit a krumplit és a rizst, és próbáld ki ezeket a finomságokat!

A változatos köretekkel a legegyszerűbb fogásokat is izgalmassá teheted. Ne gondolj semmi bonyolultra, szinte bármely zöldségből készíthetsz egy szuper köretet. Legyen az egy finom, fűszeres zöldségpüré, vagy egy sütőben sült zöldségmix, ízletes, vitamindús elemei lesznek az étkezésnek.

A sütőben sült zöldség egyébként nagyon hálás műfaj. Szinte semmit nem kell vele csinálnod, csak megpucolod, megkened kevés olajjal, fűszerezed, és a sütőben szépen megsül.

Gyakorlatilag bármilyen zöldség jó erre a célra. Édesburgonya, sárgarépa, fehérrépa, édeskömény, cukkini, padlizsán, gomba, paprika vagy paradicsom, jöhet gyakorlatilag bármi. 

Fűszerezéshez próbáld ki a MAGGI Fűszerkeverékeket! A Sültkrumpli, Fokhagymás vagy Grill Zöldség fűszerkeverékek bármelyike remekül illik a sült zöldségekhez vagy zöldségpürékhez. Ha pedig a húsok fűszerezésére kerül a sor, a Gyros, Csirke vagy Sertés fűszerkeverékeket ajánljuk.

Sült sárgarépa fokhagymával

Sárgarépa
A változatos köretekkel a legegyszerűbb fogásokat is izgalmassá teheted. Ne gondolj bonyolultra, szinte bármely zöldségből készíthetsz egy szuper köretet. Például répából.
2

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Serpenyőben forrósítsd fel az olajat, tedd bele a répákat és a negyedekre vágott fokhagymát. 
  2. Lassú tűzön fedő alatt süsd puhára. 
  3. Mikor már puhulnak a zöldségek, öntsd rá a fűszereket, forgasd át, és még pár percig nagyobb hőfokon süsd pirosra.

Pikáns sütőtökpüré

Pikáns sütőtökpüré
Az édeskés mézes sütőtök is nagy kedvencünk, de ez a pikáns változat sokkal izgalmasabb. Különleges köretet készíthetsz belőle az kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében.
4

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Lábosban forrald fel a vizet, morzsold bele a leveskockát, majd tedd bele a felkockázott sütőtököt, főzd puhára.
  2. Mikor a sütőtök megpuhult, öntsd le róla a főzővizet, de tegyél félre 2 dl-t, erre szükséged lesz a püréhez.
  3. A puha sütőtököt a reszelt gyömbérrel és a MAGGI Fűszerkeverékkel tedd turmixgépbe, öntsd fel kevés főzővízzel (ne öntsd bele az összes félretett vizet).
  4. Turmixold krémesre. Ha túl darabosnak érzed, önts még hozzá kevés vizet, vagy tejszínt, esetleg tejet.

Sajttal töltött gombafejek

Sajttal töltött gombafejek
Ezt a finomságot akár főételként is fogyaszthatod, ha készítesz mellé egy adag barnarizst vagy bulgurt, de húsok mellé körteként is tökéletes.
4

Hozzávalók

  • 75 dkg csiperkegomba 
  • 1 kis doboz tejföl
  • 10 dkg feta sajt vagy kéksajt
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Egy tepsit bélelj ki alufóliával, majd vékonyan kend meg olajjal. 
  2. Tedd rá a megpucolt egész gombafejeket. 
  3. A feta sajtot keverd össze a fokhagymával és annyi tejföllel, hogy egy sűrű, de kenhető masszát kapj. Ízlés szerint sózd, borsozd. 
  4. A masszát töltsd a gombafejekbe, majd 200 fokra előmelegített sütőben süsd készre.

Tudtad, hogy a gomba szárának sem kell a szemetesben végeznie? Pucold meg, és süsd meg a gombafejekkel együtt, vagy vágd apró darabokra és a sajttal együtt töltsd vissza a gombafejekbe.
Így nem csak gazdaságosabb lesz a főzés, de az élelmiszerpazarlás ellen is teszel.