Ha ezt a húsvéti menüt elkészíted, garantált a siker. Add meg a módját, de úgy, hogy közben jut időd másra is.
A húsvéti készülődés szóljon inkább a szórakozásról! Tölts a családdal minél több időt, fessetek közösen tojást, sétáljatok nagyokat a szabadban vagy társasozzatok otthon!
A húsvéti menü nem feltétlenül attól lesz különleges, hogy rengeteg időt töltesz vele.
Ezekkel a tippekkel a legegyszerűbb fogások is különlegesek lesznek:
- Teremtsd meg a hangulatot! Tegyél barkát a vázába, dekoráld a lakást saját készítésű húsvéti díszekkel! Az asztalra is tegyél szép húsvéti szalvétát, és egy tálba a közösen festett tojásokból!
- A menü tervezésekor gondolj a tálalásra is! Amit megfőztél, tálald dekoratívan, vagy rögtön olyan fogásokkal tervezz, amik jól mutatnak a tányéron!
- Tervezzétek meg közösen a menüt! Dobj be pár ötletet, és engedd, hogy a gyerekek is részt vegyenek a tervezésben és akár a kivitelezésben is!
Tudtad, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen részt vesznek a konyhai előkészületekben általában egészségesebben étkeznek és nyitottabbak az újdonságokra?
Előételnek vagy vendégvárónak tojáskrémes pirítós friss retekkel.
A tökéletes tojáskrém receptje
4
Hozzávalók
- 3 db tojás
- 2 dkg vaj
- 1 kk mustár
- 2 ek 12%-os tejföl
- só, bors ízlés szerint
- víz a főzéshez
Elkészítés
- A tojásokat forró vízben 8 perc alatt főzd keményre, pucold meg, villával törd rusztikusra.
- Keverd hozzá a többi hozzávalót, hagyd kihűlni.
- Teljes kiőrlésű pirítóssal és friss retekkel tálald.
Csodásan sárga. Díszítésnek nagyon jól mutat rajta a friss petrezselyem vagy korianderzöld, de pirított tökmaggal is nagyon finom.
4
Hozzávalók
- 6-7 sárgarépa meghámozva, 2-3 cm-es szeletekre vágva
- 1 ek vaj
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 1 tk curry por
- 6 dl víz
- 1 db MAGGI Tyúkhúsleveskocka
- 1 ek citromlé
- 1 csokor petrezselyem, vagy koriander levél
- 4-6 szlet bacon csíkokra vágva
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- Kevés vajon pirítsd üvegesre a hagymát és a fokhagymát, add hozzá a curry port és kevergetés mellett főzd még 1 -2 percig.
- Öntsd fel a MAGGI kockából készült alaplével, majd öntsd bele a feldarabolt répákat, és főzd addig, amíg megpuhul. Közben ízlés szerint sózd, borsozd.
- Botmixerrel keverd simára, kevés citromlével, friss petrezselyemmel vagy korianderrel ízesítsd, tálaláshoz száraz serpenyőben piríts hozzá pár szelet bacont!
Ahogyan nálunk is, úgy a franciáknál is szokás húsvétkor sonkát főzni, de a magyar szokástól eltérően, ők fehérborban főzik meg, majd kakukkfűvel, tárkonnyal, fokhagymával és petrezselyemmel ízesítik. Érdemes kipróbálni.
4
Hozzávalók
- 3 kg-os sonka
- 3 dl fehér bor
- 2 fej vöröshagyma
- 2 tk kakukkfű
- 2 tk tárkony
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- bors ízlés szerint
Elkészítés
- A sonkát egy éjszakára tedd hideg vízbe.
- Öntsd a fehérbort egy nagy lábos vízbe, tedd bele a kakukkfüvet, a tárkonyt és a húsvéti sonkát, borsozd meg, és lassú tűzön főzd kb. 3 órát. A főzőlében hagyd kihűlni.
- Ha szeretnéd autentikusan tálalni, miután kihűlt, szeleteld fel, és a szeletek közé szórj friss petrezselymet és egy kis összenyomott fokhagymát. Pihentesd egy kicsit a hűtőben, majd kezdődhet a lakoma.
Tálaláskor ne felejts el a friss zöldségeket és a teljes kiőrlésű pékárut, így lesz igazán teljes és kiegyensúlyozott ez a fogás!