Ha már van sült fagylalt miért is ne lehetne sült müzli?

Étkezés
Granola
Igen ilyen létezik, még ha ez az elnevezés nem is olyan ismerős, de ha azt olvassuk, hogy granola, akkor már nem hangzik furcsán.

A granola nem új találmány, igaz hazánkban nem olyan régen vált ismerté és kedvelté. De mi a titka, milyen összetevőkből áll és hová illeszthető be a táplálkozásunkba?  

A granolának nincs egységes receptje, számos dolog kerülhet bele az egyéni ízlésnek megfelelően. Az azonban biztos, hogy többnyire teljes zabpehely, diófélék, olajos magvak, különféle aszalt gyümölcsök, olaj (pl.: olívaolaj, kókuszolaj, lenmagolaj, napraforgóolaj) és valamilyen típusú édesítő (méz, cukor, almalé, datolya stb.) kapnak helyet benne. De tartalmazhat chia, szezám- vagy lenmagot, valamilyen típusú lisztet, árpát, quinoát, kölest is.  

Az alapanyagokat összekeverik, és meghatározott hőfokon megsütik. Így klasszikusan ropogóssá válik. A különleges ízélményt a sütés közben karamellizálódó és az alapanyagokat bevonó édesítők adják valamint a szárazságát kicsit mérséklő olajok.

Reggeli finomság kétféleképpen

Étkezés
Akkor se hagyd ki a reggelit, ha csak pár perced van! Ez a két tipp kapóra fog jönni a rohanós reggeleken, és nem is kell majd győzködni, hogy reggelizz, olyan finomságot mutatunk.
Reggelire granola

A granola alapösszetevője, a zabpehely számos hasznos tápanyagot tartalmaz, rostban gazdag, különösen béta-glükán összetevője előnyös. A dióféléknek, olajos magvaknak kedvező a zsírsavösszetétele, gazdagok folsavban, B-vitaminokban, antioxidáns-hatású tokoferolokban,  fitoszterolokban. Fontos kalcium-, magnézium- és káliumforrások. Az aszalt gyümölcsök gazdagok természetes cukrokban, rostokban, káliumban és antioxidánsokban és természetes édesítőként hozzájárul a készítmény édességéhez.  

A granola vásárlásánál érdemes a címkéken az összetevők listájának tanulmányozása, ami sokat segíthet abban, hogy milyen mennyiségben fogyasszunk belőle és figyeljünk, hogy a hozzáadott cukor tartalma mérsékeltebb legyen. 

A kész granolát fogyaszthatjuk egy-egy nap reggelire is, de ebben az esetben tejjel vagy joghurttal és friss gyümölcsökkel keverjük és plusz édesítésre már nincs szükség. Pohárdesszertet is készíthetünk belőle (egy réteg granola, egy réteg főzött vanília puding, egy réteg málna vagy bármilyen bogyós gyümölcs és ismét egy réteg puding) vagy egy fagylaltkehely tetejére is halmozható. A granola kiválóan alkalmas arra is, hogy a gyermekekkel házilag is elkészítsük. Ilyenkor teljesen alkalmazkodhatunk a család ízléséhez, de figyeljünk rá, hogy az édes ízt ne vigyük túlzásba.

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégáinak!