Gondoskodj emésztésed egészségéről fenntartható módon!

Életmód
Gondoskodj emésztésed egészségéről fenntartható módon!
Mennyiben határozzák meg választott táplálkozási szokásaid és életmódod jó közérzeted és egészséged? Hogyan tudod választásaiddal befolyásolni életminőséged és hogyan járulhatsz hozzá velük bolygónk védelméhez?

Az Egészségügyi Világszervezet 2022-ben az Egészségügyi Világnap alkalmából egy egészségesebb, fenntarthatóbb holnapért fogalmazott meg ajánlásokat*, melyeket a mindennapi életben is tudsz alkalmazni inspirálva másokat.

Ha hetente legalább egyszer gyalogosan vagy kerékpárral indulsz munkába, megújuló erőforrásokat használsz és takarékoskodsz az áram- és a vízfogyasztással, újrahasznosítható, vagy újrahasznosított anyagokból készült termékeket választasz, lemondasz a dohányzásról olyan felelősségteljes lépéseket teszel, melyek egy tartalmasabb, kiegyensúlyozottabb, jobb minőségű, és fenntarthatóbb élet felé vezetnek. 

Fenntartható táplálkozás

Az ajánlásokban kiemelt szerepet kapnak táplálkozási szokások is. Az élelmiszerek, amiket elfogyasztasz meghatározó hatással vannak egészségedre és bolygónk egészségére is. Táplálkozási szokásaid megváltoztatásával jót tehetsz a környezettel, emellett az életmódi eredetű civilizációs ártalmak – így az emésztőrendszeri panaszok - kialakulását is elkerülheted, vagy enyhítheted tüneteiket . 

Az emésztés egészsége és a belek megfelelő működése  rostban gazdag - zöldségeket, gyümölcsöket és teljes értékű gabonaféléket bőségesen tartalmazó - étrenddel, a fizikai aktivitás növelésével és a megfelelő mennyiségű (napi 2-2,5 liter) folyadékbevitellel tartósan támogatható, megelőzési céllal is.

Ha szezonális alapanyagokat választasz, étkezésed nemcsak fenntartható lesz, de a gyümölcsök, zöldségek vitamin és tápanyag tartalmának legjavával támogatod egészséged.

Az élelmi rostok szerepe

Az élelmi rostok, és ezek közül is különösen a vízoldékony rostok rendszeres és megfelelő mennyiségű (25-30 g/nap) fogyasztása az egészséges emésztés kulcsa. Vízoldékony rostot tartalmaznak többek között a szárított hüvelyesek, burgonya, borsó, spárga, zab, árpa, alma, banán, narancs és a sárgarépa 

A vízoldékony rostok folyamatos fogyasztása természetes és tartós táplálkozási megoldást nyújt emésztőrendszeri panaszok esetén anélkül, hogy hirtelen és drasztikusan változtatnánk táplálkozási szokásainkon. Így biztonságosan, kedvezőtlen hatások nélkül nyújt lehetőséget a tünetek kezelése mellettaz életmód eredetű emésztési problémák diétás ellátására is. 

Tudtad? OptiFibre® termékünk 100% növényi eredetű rost por. Összetevője a részben hidrolizált guargumi rost az Indiában termesztett guarbab magjából készül. A guarbab termesztése során esővizes öntözési technikát alkalmaznak, mely hozzájárul a fenntartható vízhasználathoz. 

Az OptiFibre® speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható természetesen hatékony megoldás a bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés, IBS) diétájában. Az OptiFibre® bármilyen hideg vagy meleg italban tökéletesen feloldható, vagy akár a lágy textúrájú, pépes ételekben is, anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná.

Keresd a gyógyszertárakban. 
Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon. 

Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.

Ha úgy érzed, a fentiek mellett más is állhat a probléma hátterében, vagy huzamosabb ideig tartanak esetleg rendszeresen visszatérnek a tünetek, mindenképp konzultálj orvosoddal!

* https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2022/recommended-actions-to-protect-our-planet-our-health