Ezeket a finomságokat készítsétek el a gyerekekkel együtt!

Étkezés
Főzés gyerekekkel
Az biztos, hogy időigényesebb, mint ha egyedül csinálnád, viszont remek móka. És hasznos is. Egyszerű recepteket mutatunk, ami után nem lesz kész csatatér a konyha

A közös főzés fontosságáról már korábbi cikkeinkben is írtunk. Nagyon fontos ez ahhoz, hogy a gyerekek elsajátítsák a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait. Emellett persze fontos az is, hogy ilyenkor minőségi időt tölthettek együtt a konyhában, és a végeredmény fölött pedig közösen örülhettek.
 

Nem minden recept alkalmas arra, hogy az elkészítésbe bevond a gyerekeket, mi most kifejezetten gyerekbarát fogásokat hoztunk. Itt is lesz persze csak felnőtteknek szóló feladat, de a gyerekek is bőven kivehetik a részüket a munkából.

Ropogós keksz kukoricapehelyből (kb 10 darab)

Ha gluténmentes kekszet sütnétek, a sima liszt helyett rizslisztet vagy mandulalisztet használj és ügyelj arra, hogy gluténmentes sütőport válassz!

Ropogós keksz kukoricapehelyből

5

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyerekek keverjék össze a lisztet és a sütőport.
  2. Robotgép segítségével keverd simára a margarint a cukorral, majd a gyerekek segíthetnek, ha hozzáadják a tojást és a vanília aromát, és alaposan összekeverik.
  3. Öntsétek a kukoricapelyhet és a lisztes-sütőporos keveréket a masszához, keverjétek össze alaposan.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire adagoljatok kanálnyi kupacokat a masszából.
  5. 180°C-ra előmelegített sütőben süsd aranybarnára (kb. 10 perc)

Változatossá tehetitek, ha kipróbálod csokis vagy mézes-földimogyorós kukoricapehelyből is.

Kakaós banánkenyér

A banánkenyér legnagyobb előnye azon kívül, hogy eszméletlen finom, az, hogy felhasználhatod hozzá a már megbarnult banánokat, amiket már a család nem szívesen fogyaszt el magában. Mutasd meg a gyerekeknek, hogyan lehet a szépséghibás, de még fogyasztható alapanyagokat ügyesen felhasználni ahelyett, hogy kidobnátok.

Mivel maga az elkészítés nagyon egyszerű, vond be a gyerekeket az alapanyagok összeválogatásába és kimérésébe is! Találjátok ki közösen, hogy még mivel teszitek izgalmassá a receptet. Aszalt gyümölcs? Olajos magvak? Ki mit szeretne?

Kakaós banánkenyér

4

Hozzávalók

  • 22 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 csapott ek Szerencsi kakaópor
  • 2 kk sütőpor
  • 4 db banán meghámozva, pépesre törve
  • ½ tk só
  • 2 tojás
  • 1 zárt maréknyi olajos mag – opcionális

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsd elő 180 C-ra (Gázsütőn 4-es fokozat).
  2. Zúzzátok össze a banánt, adjátok hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a tojást, majd a többi száraz hozzávalót (a magok kivételével). A gyerekek kifejezetten élvezni fogják a banánok összezúzását, és a kevergetést is.
  3. Ha a massza kész, öntsétek bele az ízesítéshez használt magokat, és keverjétek össze.
  4. Öntsd sütőformába (például hosszúkás kenyérsütő forma vagy őzgerinc forma).
  5. Tedd a sütőbe, és süsd, amíg aranybarna lesz (Ez kb. 50 perc). Bár a tészta ilyenkor ragacsos még egy kicsit, ha beleszúrsz egy hústűt, már nem marad rajta.