Az biztos, hogy időigényesebb, mint ha egyedül csinálnád, viszont remek móka. És hasznos is. Egyszerű recepteket mutatunk, ami után nem lesz kész csatatér a konyha
A közös főzés fontosságáról már korábbi cikkeinkben is írtunk. Nagyon fontos ez ahhoz, hogy a gyerekek elsajátítsák a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait. Emellett persze fontos az is, hogy ilyenkor minőségi időt tölthettek együtt a konyhában, és a végeredmény fölött pedig közösen örülhettek.
Nem minden recept alkalmas arra, hogy az elkészítésbe bevond a gyerekeket, mi most kifejezetten gyerekbarát fogásokat hoztunk. Itt is lesz persze csak felnőtteknek szóló feladat, de a gyerekek is bőven kivehetik a részüket a munkából.
Ropogós keksz kukoricapehelyből (kb 10 darab)
Ha gluténmentes kekszet sütnétek, a sima liszt helyett rizslisztet vagy mandulalisztet használj és ügyelj arra, hogy gluténmentes sütőport válassz!
5
Elkészítés
- A gyerekek keverjék össze a lisztet és a sütőport.
- Robotgép segítségével keverd simára a margarint a cukorral, majd a gyerekek segíthetnek, ha hozzáadják a tojást és a vanília aromát, és alaposan összekeverik.
- Öntsétek a kukoricapelyhet és a lisztes-sütőporos keveréket a masszához, keverjétek össze alaposan.
- Sütőpapírral bélelt tepsire adagoljatok kanálnyi kupacokat a masszából.
- 180°C-ra előmelegített sütőben süsd aranybarnára (kb. 10 perc)
Változatossá tehetitek, ha kipróbálod csokis vagy mézes-földimogyorós kukoricapehelyből is.
Kakaós banánkenyér
A banánkenyér legnagyobb előnye azon kívül, hogy eszméletlen finom, az, hogy felhasználhatod hozzá a már megbarnult banánokat, amiket már a család nem szívesen fogyaszt el magában. Mutasd meg a gyerekeknek, hogyan lehet a szépséghibás, de még fogyasztható alapanyagokat ügyesen felhasználni ahelyett, hogy kidobnátok.
Mivel maga az elkészítés nagyon egyszerű, vond be a gyerekeket az alapanyagok összeválogatásába és kimérésébe is! Találjátok ki közösen, hogy még mivel teszitek izgalmassá a receptet. Aszalt gyümölcs? Olajos magvak? Ki mit szeretne?
4
Hozzávalók
- 22 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
- 2 kk sütőpor
- 4 db banán meghámozva, pépesre törve
- ½ tk só
- 2 tojás
- 1 zárt maréknyi olajos mag – opcionális
Elkészítés
- A sütőt melegítsd elő 180 C-ra (Gázsütőn 4-es fokozat).
- Zúzzátok össze a banánt, adjátok hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a tojást, majd a többi száraz hozzávalót (a magok kivételével). A gyerekek kifejezetten élvezni fogják a banánok összezúzását, és a kevergetést is.
- Ha a massza kész, öntsétek bele az ízesítéshez használt magokat, és keverjétek össze.
- Öntsd sütőformába (például hosszúkás kenyérsütő forma vagy őzgerinc forma).
- Tedd a sütőbe, és süsd, amíg aranybarna lesz (Ez kb. 50 perc). Bár a tészta ilyenkor ragacsos még egy kicsit, ha beleszúrsz egy hústűt, már nem marad rajta.