Extra csokis zabkeksz villámgyorsan

Étkezés
Villámgyors zabkeksz extra csokival
Elronthatatlan és sütéssel együtt 30 perc alatt kész.

Ha egy rostokban gazdag, elképesztően finom édességet készítenél, ez a csupa csokis zabkeksz legyen az! A gyerekek is besegíthetnek, így az élmény még szuperebb. 

Ez a keksz nagyon hasonlít a híres amerikai chocolate chips cookie-hoz, a gazdagon csokival megbolondított kekszhez. A nagy különbség az, hogy finomliszt helyett zabpehellyel és teljes kiőrlésű liszttel készül, tehát rosttartalma jóval magasabb a hagyományos változaténál, így bőven beilleszthető egy kiegyensúlyozott étrendbe. 

Tudtad, hogy a zab magas rosttartalma mellett gazdag vitaminokban és nyomelemekben, például B- és E-vitaminban, káliumban, foszforban és magnéziumban is?  Napi 3 g zab korpájában található béta-glükán bevitele csökkentheti a vér koleszterinszintjét, így fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel a szívkoszorúér-betegség kialakulásában a magas koleszterinszint kockázati tényező. 

Ezt a kekszet 10-15 perc alatt összeállítod, és 12 perc alatt kisül. Alig győzöd majd kivárni, hogy kihűljön, és megkóstolhasd! Mint minden desszertnél – sőt igazából minden ételnél – itt is nagyon fontos a mértékletesség! Ne faljátok be rögtön az egész adagot, nyugodtan hagyhattok belőle későbbre, hiszen lezárt dobozban napokig eláll, és puha marad. 

Csupa csokis zabkeksz

Csupa csokis zabkeksz

4

Hozzávalók

  • 90 g BOCI sütési étcsokoládé 
  • 100 g olvasztott vaj 
  • 30 g barna cukor 
  • 1 ek méz 
  • 1 tk sütőpor 
  • 1 tk só 
  • 1 tojás 
  • 130 g apró szemű zabpehely 
  • 120 g teljes kiőrlésű liszt vagy zabliszt 
  • kb. 50 ml langyos víz

Elkészítés

  1. A vajat olvaszd meg, majd hagyd kihűlni. 
  2. A csokit aprítsd nagyobb darabokra. 
  3. A tojást a cukorral keverd simára, add hozzá a kihűlt vajat és a mézet, majd az zabpelyhet, lisztet, sütőport és a sót. Alaposan keverd össze, majd apránként adagolj hozzá annyi langyos vizet, hogy egy masszív, ragacsos masszát kapj.  
  4. Végül keverd a masszába a BOCI sütési étcsokoládé darabokat. 
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire evőkanállal adagolj kisebb halmokat, majd lapítsd őket kb. fél cm vastagra. 
  6. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 12 percig. Ekkor még úgy fogod érezni, hogy túl puhák, de mindenképp vedd ki a kekszeket a sütőből. Miután kihűltek, már ehetitek is.