Ehető és iható, édes és keserű…

Életmód
Tudtad ezeket a csokiról?
Tudtad ezeket a csokiról?

Adhatod születésnapra, névnapra, hozza a nyuszi és a Mikulás, van keserű és édes, szilárd és folyékony és még folytathatnánk a felsorolást, de talán abban nem tévedünk, hogy sokak kedvence a CSOKOLÁDÉ. 

A csoki imádók nem bánják, hogy az a bizonyos hajó felfedezte Amerikát, hiszen az amerikai kontinensről ered, az akár 12-15 méteres magasságot is elérő kakaófa. Dél-Amerika őslakói több mint 3000 éve ismerik, sőt termesztették is. A csokoládé hosszú utat járt be, amíg a „gyógyszerből” élvezeti szer lett, ahogyan a kakaóbabból is több lépcsős folyamat végére alakul ki, formálódik a csokoládé. 

Így készül a csokoládé

A feldolgozás során a kakaóbabból először kakaómassza készül, ami kb. 55% kakaóvajat tartalmaz. Ennek egy részét kipréselik. A megmaradt anyagban, a kakaópogácsában, 10-20% zsír van. A kipréselt kakaóvajat megszűrik, a kakaópogácsát kakaóporrá őrlik. A boltban kapható kakaópor legalább 20% kakaóvajat, míg a zsírszegény kakaópor kevesebb, mint 20% kakaóvajat tartalmaz.  

Jót tesz a csoki?

Télen kifejezetten jó érzés egy finom forró bögre forró csokit a kezünkben tartani. Nemcsak élvezeti értékével teszi szebbé a napunkat, hanem beltartalma is kedvező. Amennyiben tejjel készítjük a kalciumfogyasztás is növelhető. A bátrabbak forró vízzel is kipróbálhatják, a felnőttek pedig akár kicsi chilivel is pikánsabbá tehetik. És ez az egyszerű, de nagyszerű ital még tovább fokozható, főleg azok számára, akinek testtömeg indexe megfelelő, mert egy szép tejszínhabrózsával díszítve energiában gazdagabb lesz. Egy baráti beszélgetés forró csokoládéval, vagy egy hosszú túra levezetéseként elkortyolt folyékony habos csokoládé feltölt és szebbé teszi a téli napokat.  

Akik szilárdabb formában kedvelik a kakaót, a csokoládék számtalan variációjából választhatnak. Az utóbbi időben egyre kedveltebbek az étcsokoládék, amelyeknek legalább 35% az összes kakaó tartalma, amiből legalább 18% a kakaóvaj és 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag, de némely csokoládé kakaótartalma 50-70% is lehet. A csokoládé a benne található kakaó miatt flavonoidokat is tartalmaz. Az antioxidáns flavonoid-tartalom a nagyobb kakaótartalmú étcsokoládéban magasabb. Mindezektől függetlenül azonban a mértékletesség a csokoládék területén is nagyon fontos. A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres fizikai aktivitás mellett nem kell tiltásokat alkalmazni. 
 

A hasznos gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollegáinak.