Ez a rizsfelfújt fantasztikus!

Étkezés
Ez a rizsfelfújt fantasztikus!
A rizsfelfújt vagy másnéven rizskoch asz őszi-téli szezon nagy kedvence. Ha eddig nem próbáltad, ez a recept tetszeni fog.

Egy gazdag leves után ebédre, vagy desszertként egy kávé mellé, a rizskoch mindenhogyan finom, és elkészíteni is egyszerű. Csak egy picit kell vele többet foglalkozni, mint a tejberizzsel, de az a kis extra törődés bőven megéri. Nem szükséges hozzá konyhai jártasság, kezdő konyhatündérként is sikerülni fog.

Ami miatt még nagyon „hálás” desszert a rizskoch, az, hogy mennyire változatosan készíthető. Az alapreceptet megbolondíthatod kakaóval, fahéjjal, csillagánizzsal vagy vaníliával, és az öntetek terén is lehetsz kreatív.

Milyen öntettel tálald a rizskochot?

Ez attól is függ, épp mikor készíted. 

  • Szezonális gyümölcsökből pillanatok alatt készíthetsz egy gyors gyümölcsszószt úgy, hogy a megtisztított gyümölcsöket egyszerűen összeturmixolod, és egy picit megmelegíted. Édesíteni nem is szükséges a gyümölcsök természetes cukortartalma miatt.
  • Ha nincs friss gyümölcsöd, a gyümölcslekvár vagy kompót is jó választás, de ebben az esetben fokozottan figyelj a mértékletességre!
  • Ha eddig nem próbáltad, érdemes a kakaós, csokis irányban is kísérletezni. Ellenállhatatlan lesz ez a desszert is, ha Nesquik kakaós sziruppal tálalod. A Nesquik szirup jó választás egyébként palacsinta, fagylalt díszítésére és ízesítésére, de feldobhatod vele a tejbegrízt vagy a tejberizst is. 

Glutén- és laktózmentes étrendet követsz?  A lenti receptben megmutatjuk, hogy tudod ezt a fantasztikus rizsfelfújtat glutén- és laktózmentesen elkészíteni.

Rizskoch recept

Rizskoch recept

Hozzávalók

  • 1 l tej, laktózmentes verzióhoz használj laktózmentes tejet vagy növényi italt
  • 300 g rizs
  • 2 cs vaníliás cukor, vagy 1 tk vanília aroma
  • 200 g porcukor
  • 5 db közepes tojás
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 25 g vaj a tejbe, 25 g vaj a tepsi kikenéséhez
  • egy maroknyi zsemlemorzsa vagy búzadara, gluténmentes verzióhoz gluténmentes zabliszt

Elkészítés

  1. A rizst egy szűrőbe öntsd bele, öblítsd le folyó víz alatt, tedd a lábasba, öntsd rá a tejet és lassú tűzön, időnként megkeverve melegítsd forrásig.
  2. Ha felforrt a tej, add hozzá a 25 g vajat. Főzd a rizst addig, amíg a tejet nagyjából magába szívja, majd vedd le a tűzről, és fedővel letakarva hagyd kihűlni. Főzés közben ne kevergesd, mert összetörnek a rizsszemek!
  3. A tojások sárgáját válaszd el a fehérjétől, a sárgáját keverd ki a cukorral, majd add hozzá a vanília aromát és a citrom reszelt héját. Ha ezzel megvagy, alaposan keverd össze a kihűlt rizzsel. 
  4. A fehérjét verd kemény habbá és óvatosan keverd hozzá a rizshez.
  5. Olvaszd fel a maradék vajat és kenj ki vele egy közepes tepsit, majd hintsd meg zsemlemorzsával vagy búzadarával.
  6. A 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig süsd, míg a teteje aranybarna lesz. Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy átsült-e, akkor egy fogpiszkálót vagy hústűt szúrj a közepébe, és ha miután kihúztad, nem marad rajta semmi, akkor kész is a rizsfelfújt.
  7. Vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit hűlni, aztán lehet is szeletelni és tálalni.