A tökéletes kalács receptje

Étkezés
A tökéletes kalács receptje
A házi kalácsnak nincs párja, ideális reggeli olyan ünnepekre, mint a húsvét vagy a karácsony, de egy „sima” hétvégén” is telitalálat. Azt hihetnéd, hogy bonyolult az elkészítése, pedig nem! Kicsit időigényes a kelesztés miatt, de nagyon egyszerű, érdemes kipróbálni.

Ti s szoktatok húsvétkor kalácsot enni? Idén a bolti kalács helyett próbáld ki a saját készítésű házi kalácsot, ami ezzel a recepttel gyerekjáték lesz. Nem egy villámrecept, de nem igényel nagy konyhai rutint, és azon kívül, hogy a kelesztés és a sütés miatt várni kell, igazából nem is idő- és munkaigényes. 

Tudtad, hogy a kalács nem csak édes változatban, lekvárral vagy mézzel finom? Húsvétkor tálald ezt a kalácsot a sonka mellé, leírhatatlanul szuper páros. Igen, még úgy is, hogy ez egy kakaós kalács. 

Ha a liszt egy részét (vagy akár egészét) lecseréled zabpehelylisztre vagy teljes kiőrlésű lisztre, a magasabb lesz a kalács rosttartalma, így az egészségtudatos étrendbe is jobban illik.

A legfinomabb kakaós házi kalács receptje

A legfinomabb kakaós házi kalács receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt 
  • 5 dkg cukor 
  • 2 tojás 
  • 1 tojássárgája 
  • 2 dl tejszín 
  • 1 dl tej 
  • 2 dkg friss élesztő 
  • 1 csipet só 
  • 1 tojás a kenéshez 
  • 2 ek Nesquik Extra Choco kakaóitalpor a kakaós fonathoz

Elkészítés

  1. Az élesztőt meleg tejben futtasd fel így: egy nagy bögrébe öntsd bele a tejet, keverj hozzá 1 tk cukrot, melegítsd meg (de ne legyen forró), és tedd bele az élesztőt. Várj, amíg az élesztő elkezd dolgozni, kemény habot képez a tej tetején, felfut. 
  2. Add a többi hozzávalóhoz, és gyúrj tésztát. 
  3. Takard le, és szobahőmérsékleten keleszd 30 percig. 
  4. Ha megkelt a tészta, vágd ketté, az egyik felébe keverj kakaót. 
  5. A kakaós és a natúr tésztát is oszd két részre, az így kapott 4 adag tésztát letakarva pihentesd még 20 percig. 
  6. Enyhén lisztezett vágódeszkán a gombócokból gyúrj kb. 4 cm átmérőjű hengereket. 
  7. Fond meg a kalácsot, és kend meg a tetejét egy felvert tojással. Lefedve hagyd még kelni kb. 30 percet, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára (kb. 40 perc).

A gyerekek egy bögre forró kakaó mellé is biztosan szívesen eszik majd, de a vendégek is biztosan nagyra értékelik. Főleg, ha kínálsz mellé egy bögre különleges kávét, mint a NESCAFÉ Dolce Gusto olasz stílusú eszpresszói vagy tejes kényeztetői.