A házi kalácsnak nincs párja, ideális reggeli olyan ünnepekre, mint a húsvét vagy a karácsony, de egy „sima” hétvégén” is telitalálat. Azt hihetnéd, hogy bonyolult az elkészítése, pedig nem! Kicsit időigényes a kelesztés miatt, de nagyon egyszerű, érdemes kipróbálni.
Ti s szoktatok húsvétkor kalácsot enni? Idén a bolti kalács helyett próbáld ki a saját készítésű házi kalácsot, ami ezzel a recepttel gyerekjáték lesz. Nem egy villámrecept, de nem igényel nagy konyhai rutint, és azon kívül, hogy a kelesztés és a sütés miatt várni kell, igazából nem is idő- és munkaigényes.
Tudtad, hogy a kalács nem csak édes változatban, lekvárral vagy mézzel finom? Húsvétkor tálald ezt a kalácsot a sonka mellé, leírhatatlanul szuper páros. Igen, még úgy is, hogy ez egy kakaós kalács.
Ha a liszt egy részét (vagy akár egészét) lecseréled zabpehelylisztre vagy teljes kiőrlésű lisztre, a magasabb lesz a kalács rosttartalma, így az egészségtudatos étrendbe is jobban illik.
A legfinomabb kakaós házi kalács receptje
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 1 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 csipet só
- 1 tojás a kenéshez
- 2 ek Nesquik Extra Choco kakaóitalpor a kakaós fonathoz
Elkészítés
- Az élesztőt meleg tejben futtasd fel így: egy nagy bögrébe öntsd bele a tejet, keverj hozzá 1 tk cukrot, melegítsd meg (de ne legyen forró), és tedd bele az élesztőt. Várj, amíg az élesztő elkezd dolgozni, kemény habot képez a tej tetején, felfut.
- Add a többi hozzávalóhoz, és gyúrj tésztát.
- Takard le, és szobahőmérsékleten keleszd 30 percig.
- Ha megkelt a tészta, vágd ketté, az egyik felébe keverj kakaót.
- A kakaós és a natúr tésztát is oszd két részre, az így kapott 4 adag tésztát letakarva pihentesd még 20 percig.
- Enyhén lisztezett vágódeszkán a gombócokból gyúrj kb. 4 cm átmérőjű hengereket.
- Fond meg a kalácsot, és kend meg a tetejét egy felvert tojással. Lefedve hagyd még kelni kb. 30 percet, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára (kb. 40 perc).
A gyerekek egy bögre forró kakaó mellé is biztosan szívesen eszik majd, de a vendégek is biztosan nagyra értékelik. Főleg, ha kínálsz mellé egy bögre különleges kávét, mint a NESCAFÉ Dolce Gusto olasz stílusú eszpresszói vagy tejes kényeztetői.