Tippek, ötletek otthoni gyertyakészítéshez

Életmód
gyertya
Az egyik leghangulatosabb kreatív családi program, amit a gyerekek is élvezni fognak. Hideg téli estéken próbáljátok ki!

A gyertya kitűnő lakásdekoráció. Emellett szuper hangulatot áraszt téli estéken a lakásban, melegebb időben a teraszon. Sőt, egyes gyertyák még illatukkal is elvarázsolnak. Miért ne lehetne a gyertya saját készítésű? 

Tippjeinkkel egyszerűen, gyönyörű gyertyákat készíthettek házilag, képgalériánkból pedig egy-két szuper ötletet is elleshettek.

Mire lesz szükségetek a gyertyaöntéshez?

Viasz
Hobbiboltban kapható forgácsolt viasz, de ha van otthon használt gyertya, amire már nincs szükség, azt is lereszelhetitek. Azért érdemes reszelni, mert így könnyebben felolvad.

Színező- és illatanyag
Színező paszta is kapható a boltokban, de sokkal egyszerűbb, és pénztárcakímélőbb, ha színes zsírkrétát olvasztotok a viaszba. A fehér viasz egy kicsit áttetsző lesz olvasztás után, ezért ha fehér gyertyát szeretnétek, érdemes fehér zsírkrétával fehérre színezni.

Illóolaj hozzáadásával illatos gyertyát készíthettek. Itt az a lényeg, hogy az illatanyag olajos bázisú legyen, mert a vizes bázisú illatosítók csúnyán kicsapódnak.

Kanóc
A fémtalpas kanóc kezelése a legegyszerűbb, de ha talp nélküli kanócot kapsz csak, az is jól működik, ha egy kis darab gyurmával a forma aljához ragasztjátok.

Gyertyaforma
Bármit használhattok formának, ami tetszik: poharakat, konzerves dobozt, tálkákat, de nagyon ötletesek a jópofa formájú szilikonos jégkocka- vagy csokiformába öntött mini gyertyák is. A formákból dermedés után a viasz könnyedén kicsusszan. 
 
A mi kedvenceink a félbevágott, kibelezett citromba, narancsba, kókuszdióba öntött gyertyák. Ezeket természetesen ki sem kell venni a „formából”.

Díszítő anyagok – igény szerint
A gyertyákat szárított gyümölcsökkel, termésekkel, virágokkal, fűszerekkel, gyöngyökkel, flitterekkel díszíthetitek, bízzátok a fantáziátokra. Itt is felhasználhatjátok, amit az őszi erdőben gyűjtöttetek!

Lábasok, edények az olvasztáshoz 

Hogyan öntsetek gyertyát?

1.  Egy lábasba öntsetek vizet, alacsony hőfokon melegítsétek. Tegyetek a vízbe egy kisebb edényt, amibe a viaszt teszitek. A meleg vízfürdőben könnyen megolvad. Olvadás közben tegyétek bele a színező és illatosító anyagot is, közben kevergessétek. 

Fontos, hogy a viaszt nem szabad közvetlenül olvasztani, mert gyúlékony! Csak vízfürdőben, alacsony hőfokon dolgozzatok vele.

 2.  A gyertyaformába állítsátok bele a talpas kanócot, vagy a kanócot gyurmával ragasszátok a forma aljához. A kanóc tetejét kézzel tartsátok úgy, hogy egyenesen álljon, és feszüljön. A viaszt közben öntsétek a formába.
Ha azt szeretnétek, hogy a gyertya belsejében is legyenek díszek, azokat szórjátok bele, vagy illesszétek a forma peremére. Ha a kanócot hurkapálcára kötitek, nem fog dermedésig belesüllyedni a viaszba.

Ha többszínű gyertyát szeretnétek, meg kell várni, míg az első színréteg megszárad, utána önthetitek rá a következőt. 

3.  Hűtőben hamarabb dermed a gyertya. A különböző formáknak különböző a dermedési ideje. Amikor elkészült, könnyedén kivehető a formából. 

Ha mégsem sikerült úgy, ahogy szeretted volna, utólag is dekorálhatsz például fahéj darabokkal, vagy száraz ágakkal, amit a gyertya köré kötözhetsz.

Ha kész a gyertya, próbáljátok ki! Rendezzetek egy lustálkodós estét, sötétedés után gyújtsatok gyertyát, vegyetek elő egy társasjátékot, és kényeztessétek magatokat egy forró itallal. A gyerekek biztosan imádni fogják az új, NESQUIK Extra Choco kakaó italt, a felnőttek pedig szívesen megisznak egy csésze különleges kávét.