Porcelán gyurma gyönyörűségek házilag

Életmód
porcelan gyurma
Porcelán gyurmából gyönyörű díszeket, ajándékokat készíthettek.

Nagyon egyszerűen, bármikor elkészíthető, könnyen formázható, és a gyerekek nagy kedvence lesz!

A só-liszt gyurma „továbbfejlesztett” változata ez, hiszen a porcelán gyurma sokkal fehérebb, finomabb, szép fényes felületű. Egyszerű az elkészítése, és nem is időigényes, így bármikor nekiláthattok, amikor kedvetek támad. Szuper saját készítésű ajándékokat készíthettek belőle, remek kreatív családi program.

Porcelán gyurma recept

     Hozzávalók:

 • 1 csésze kukoricakeményítő
 • 2 csésze szódabikarbóna
 • 1 és 1/4 csésze meleg víz
 1. A hozzávalókat öntsd egy lábasba, keverd csomómentesre, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett főzd, amíg gyurmaszerű állaga lesz. Ezután csomagold folpackba, és várd meg, míg kihűl.
   
 2. Miután elkészültek a remekművek, sütőben alacsony hőfokon (kb. 80 fokon) szárítsd  egy órát, félidőben megfordítva őket. Érdemes a végén figyelni, hogy mi történik a sütőben, nehogy véletlenül megbarnuljon a gyurma.
  Ha nem szeretnél sütni, szabad levegőn is megszárad, de ebben az esetben egy napot kell várni, közben megfordítva a tárgyakat.
  A száradási idő függ az elkészített tárgy vastagságától. A kb. 3mm vastag lapos díszek1 óra alatt sütőben szépen kiszáradnak, de egy vastagabb mécsestartónak ez az idő nem elég.
   
 3. Miután megszáradt a gyurma, enyhén kristályos lesz a felülete. Ha gyönyörű sima felületet szeretnél, finom szemcséjű csiszolópapírral csiszold át. 120-150-es csiszolópapírral kezdd, és 320-as vagy még finomabb papírral polírozd át. (Annál finomabb a csiszolópapír, minél magasabb a száma)

Könnyen elkészíthető porcelán gyurma ötletek

 1. Kéz- és láblenyomatok
  Szuper ajándékötlet nagyszülőknek, de akár lakásdísznek is használhatod. A gyurmába nyomd bele a gyerekek kezét vagy lábát, az így készült remekművet a leírásnak megfelelően szárítsd ki.
 2. Mini szobrok
  Cuki állatfigurákat, kisautókat, vagy egyéb tárgyakat formázhattok porcelán gyurmából, amit akár színezhettek is.
 3. Mécsestartó
  Bármilyen formájúra készíthetitek, késsel levágva az oldalait, a geometrikus forma is nagyon jól áll neki.


Ha tetszett cikkünk, hasonló tartalmakért kövesd Így Teljes  az Élet Facebook oldalunkat!