Tippek laktózmentes étrendhez

Étkezés
spaghetti carbonara
Gyakorlati tippek tejtermékkel készült ételek helyettesítésére laktózmentesen.

A laktózmentes étkezést ma már jelentősen megkönnyíti, hogy sokféle laktózmentes, és növényi alapanyagból készült tejhelyettesítő  ital elérhető a boltok polcain.

Így már nem kell lemondani a reggeli müzliről, gabonapehelyről, mert fogyaszthatóak laktózmentes tejjel mandula- és zabitallal, ízlés szerint.

Ugyanez vonatkozik a sajtokra is. Itt érdemes megjegyezni, hogy a kemény sajtok laktóztartalma jelentősen kisebb, mint a zsíros, félzsíros társaiké. Így máris fennmarad a recept listán az olasz konyha számos finomsága, a paradicsomos szószokkal készülő tésztafélék, amiket egyéni érzékenységtől függően akár reszelt parmezánnal fogyaszthatsz.  

Ha eddig a tejszínes, gombás penne volt a kedvenced, akkor sem kell elkeseredni, mert növényi alapanyagból készült tejhelyettesítőkkel vagy laktózmentes tejszínnel, tejföllel nyugodtan elkészítheted a tejszínes, tejfölös fogásokat. 

A laktózmentes termékeket sokan érzik kicsit édesebbnek, mivel a laktáz enzim,  amit ezekhez a termékekhez hozzáadnak, lebontja a tejcukrot (laktózt) más cukoregységekre (glükóz, galaktóz). Főzés előtt kóstolással jó arról meggyőződni, hogy téged mennyire befolyásol  az íz, és az étel fűszerezésénél számolj ezzel!


Ha nem akarsz folyamatosan laktózmentes termékekkel főzni vagy egész egyszerűen kifogytál belőlük, akkor sincs ok a pánikra: 

  • Reggelinél, vacsoránál készíts zöldségkrémekethummuszt, amikkel nagyon ízletesen kiválthatod a szendvicsre kenhető tejtermékeket. 
  • A főzelékeket, leveseket habarás helyett sűrítsd saját magukkal. Ha kiveszel pár zöldséget és mixerrel krémesre pürésíted, kis víz vagy főzőlé hozzáadásával, akkor már kész is a sűrítés!  
  • Jó trükk szószokhoz, hogy a tészta keményítős főzővizével tedd őket krémesebbé, selymesebbé.

A laktózérzékenység diagnosztizálásakor kérd ki feltétlenül orvosod tanácsát, hogy milyen megszorításokra lesz szükséges emésztésed egészsége érdekében!