Ez a fantasztikus közel-keleti csicseriborsókrém az egyik kedvenc szendvicskrémünk.
Vendégvárónak friss zöldségekkel tálalva remek választás, de csicseriborsó fasírttal főételként is megállja a helyét.
A csicseriborsó élelmi rostokban gazdag, míg a szezámmag magas kalcium tartalmáról ismert. Így az egészséges étrend egyik remek receptje lehet.
Csicseriborsókrém recept
4
235
Hozzávalók
- 20 dkg száraz csicseriborsó
- 10 dkg szezámmag
- 1 tk őrölt római kömény
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé
- kb. 1,5 dl olívaolaj (lehet extra szűz is)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- Az előzőleg éjszakára beáztatott csicseriborsót 30 percig főzd.
- Közben készítsd el a hummusz egyik fő összetevőjét, a tahinit, azaz a szezámpasztát. Ehhez a szezámmagot száraz serpenyőben, közepes lángon folyamatos rázogatás mellett pirítsd világosbarnára. (Óvatosan, mert ha megbarnul, keserű lesz.)
- Kevés olívaolajjal sűrű krém állagúra turmixszold.
- Amikor megfőtt a csicseriborsó, szűrd le (a főzőlevet ne öntsd ki, még szükség lesz rá!) Add hozzá a szezámpasztát, a római köményt, fokhagymát, citromlét, sót, borsot, olívaolajat, és egy kevés főzőlevet.
- Az összetevőket alaposan turmixszold össze. A sűrűségét a főzőlé és az olívaolaj mennyiségével szabályozhatod, ezért azt érdemes fokozatosan adagolni. Akkor jó, ha szép, világosbarna krémet kapsz.