Tényleg zsír a zsír? - Érdekességek a zsírokról

Életmód
Zsírok és olajok
Összegyűjtöttünk pár érdekességet, hogy mit, miért és hogyan használj, ha már a zsírokról van szó.

A zsírok nélkülözhetetlen tápanyagok, melyek a szervezet felépítésében és anyagcseréjében egyaránt fontos szerepet játszanak. Energiaforrásként szolgálnak, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, állandó szinten tartják a testhőmérsékletet, szükségesek a sejthártya felépítéséhez, a hormonháztartás működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez. Az elfogyasztott zsiradékok mennyisége, fajtái és arányai döntően befolyásolják egészségi állapotunkat.

  • A libazsír és a kacsazsír telített zsírokban szegényebb, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabb, mint más állati eredetű zsírok. Ezek a tulajdonságok a szív- és érrendszerre kedvezőbb hatásúvá teszik őket a többi állati eredetű zsírral szemben.
  • Az omega-3 zsírsavak bevitelével kapcsolatban elsőre a rendszeres halfogyasztást szokták kiemelni. Emellett jó tudni, hogy a lenmag-, repce- és a dióolaj is remek omega-3 zsírsav forrásnak számítanak. 
  • Itt az ideje, hogy megbarátkozz a repceolajjal! Az íze, illata semleges, kissé dióra emlékeztető. A repceolaj nagy mennyiségben tartalmaz omega-6 és omega-3 zsírsavakat, melyek szervezetünk számára alapvető fontosságúak.
  • Az olajos magvak előnyös zsírsavösszetételük miatt csökkenthetik a koleszterinszintet. Mivel kalóriatartalmuk is jelentős, érdemes rendszeresen, de mértékkel fogyasztani őket. Mit értünk mértékletes fogyasztáson? Iktass az étrendedbe hetente 2-3 alkalommal kis maréknyi sótlan olajos magvat, pl. mandulát, tökmagot, dió- és mogyoróféléket .
  • A kókuszzsír és a kókuszolaj vegyes elnevezés onnan ered, hogy a szobahőmérséklet fogalma a világ különböző részein eltérő. Így például kókuszzsír hazánkban, szobahőmérsékleten szilárd, de a kókuszpálma termőhelyén, a trópusokon folyékony halmazállapotú, ezért ott kókuszolajnak nevezik.
  • Fontos megjegyezni a kókuszzsírral kapcsolatban, hogy bár manapság divatos alapanyag és sokan napraforgóolaj helyett használják, igen magas a telített zsírsav tartalma (még a sertészsírnál is magasabb). 
  • Kis szójáték, hogy könnyen megjegyezd a zsírban oldódó vitaminokat: zsirADÉK – azaz A-, D-, E-, K-vitamin : )
MDOSZ hírlevél