Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Miért jó a mediterrán étrend?

Így szárítunk mi! 3. rész

Így szárítunk mi! 2. rész

Sorozatunk második részében gombát szárítunk.

A szárítás az egyik legrégebbi tartósítószer nélkül történő tartósítási módszer.  A legtöbb élelmiszert lehet szárítani akár szabadban, akár a sütőben.

Mi kell a szárításhoz?

Meleg és szellős helység, valamint hasznos egy rács is, de a sütődből is kiveheted, ha nem hiányzik 1-2 napig. Érdemes tálcára tenni a rácsot, hogy mozgatni tudd (kiteheted a teraszra, árnyékos helyre a szabadban, de éjszakára érdemes bevinni a lakásba). Jól jöhet még egy szúnyogháló darab (1m x 1m), amivel letakarod a tálcát, hogy megvédd a rovaroktól. A hálót ne közvetlenül a szárított élelmiszerekre tedd, hogy jól járjon a levegő.


Hogyan száríts gombát?

Tiszta ruhával dörzsöld le a gombákat, megmosni, csak akkor kell, ha sárosak. A nagyobb darabokból törd ki a tönkjüket. 
Helyezd őket drótrácsra, és meleg, jól szellőző, de nem napos helyen 1-2 napig szárítsd, időnként forgasd meg. Akkor jó, ha zörgősre száradt. Ha kiszáradt, hagyd még szellőzni további 2 napig, majd légmentesen záródó dobozban akár 1 évig is eltarthatod.


Egy kiló gombából kb. 8-10 dkg intenzív ízű szárított gombát készíthetsz.
Ha már lúd, legyen kövér! A zörgősre szárított gombából (a tönkök pont jók erre) készíthetsz gombaport. Mozsárban vagy tiszta kávédarálóban törd porrá!

Mire használhatod?
A szárított gombafejeket áztasd be használat előtt, használhatod ragukhoz, töltelékekhez, levesekhez. A gombapor pedig remek ízesítő húsokhoz, mártásokhoz!

 

Nestlé tippünk
Ha nincs házilag szárított gombád, és nem akarsz leugrani a boltba frissért, akkor tarts a szekrényben a Maggi Rókagombás krémleveséből, ami szintén szárítással készült. Így bármikor gyorsan elkészíthetsz két tányér finom gombalevest!