Fokhagyma nyersen, fagyasztva, szárítva

Étkezés
fokhagyma
A fokhagyma az egyik legintenzívebb ízű és illatú fűszerünk, számtalan recept hozzávalója. Ha nem frissen főzöl vele, hogyan érdemes tartósítani?

Hogyan használd fel?

Frissen feldolgozva őrzi meg leginkább hasznos tápanyagait, de szárítva, fagyasztva, olajban is tárolhatod fokhagyma szezonon kívül. 

Ha friss fokhagymával főzöl, akkor érdemes közvetlenül a tálalás előtt apróra vágva, zúzva az ételhez adni. Íze aromásabb lesz, kevesebb is elég így belőle. A kellemetlen szagokat is részben elkerülheted. 

Hogyan tárold? 

Tuti tipp fokhagyma tárolására, ha összeturmixolod egy kis vízzel, és jégkocka tartóban lefagyasztod. Ha már kész a jégbe zárt fokhagyma, tedd át a kockákat egy jól záródó dobozba, mert még a mélyhűtőben is átjárhat mindent az illata! 

Könnyen száríthatod is a fokhagymát! Vágd vékony szeletekre, és meleg, száraz és árnyékos helyen 48 óra alatt tökéletesen megszárad. Ezután porrá törheted, vagy tárolhatod szeletelt formában. Jól záródó dobozban hónapokig megőrzi a zamatát. 

Ajándéknak sem utolsó, ha fokhagymás, fűszeres olívaolajat készítesz. Válassz dekoratív, jól záródó üveget. Tegyél az aljára 6-8 gerezd fokhagymát, pár szál rozmaringot, szemes borsot, és már kész is a fokhagymás olaj. Salátákhoz kitűnő lesz!

„Büdös, de hasznos?” 
A fokhagyma hosszú ideig tartó, intenzív, jellegzetes szagát egy kéntartalmú vegyület, az allil-szulfid okozza.  Emellett azonban a fokhagyma fontos ásványi anyagokat (káliumot, szelént), valamint B1-, B6-, C- és K-vitamint tartalmaz. Hatóanyagai sikeresen veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és az élősködőkkel. Ahogy a hagymát feldolgozod, vágod, összetöröd, ez olyan vegyületté alakul, ami antioxidáns hatással is bír. Nem csoda, hogy hasznos tápanyagai miatt helye van a kiegyensúlyozott étrendben.  

Forrás: http://www.ujdieta.hu/indexe18d.html?content=443