Sonka kisokos

Étkezés
Sonka
Hogyan készítsd el a húsvéti sonkát?

Tuti sonkafőző tippjeink következnek.

  • A hagyományos füstölésű sonkát langyos vízben mosd le, majd hideg vízben áztasd. Érdemes az áztatásra rászánni egy egész napot. Kevésbé lesz sós a sonkád, ha az áztatóvizet menet közben kicseréled. A végén pedig öntsd le a sonkáról.
  • Akkora fazékban tedd fel főni, hogy ellepje a sonkát a víz. Hideg vízben tedd a tűzre, majd lassan gyöngyözve főzd.
  • A főzővizet ízesítheted is. Az alap receptnél egész borsot, 1-2 fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát és pár babérlevelet tegyél a főzővízbe. Ha izgalmasabb ízekre vágysz, akkor kísérletezhetsz borókabogyóval vagy rozmaringgal is.
  • Annyi órán át főzd a sonkád, ahány kilós! Ha szárazabbra füstölt, nagy sonkát főzöl, adj az időhöz plusz fél órát. Mindenképp ellenőrizd hústűvel a végeredményt.
  • A jó sonka titka, hogy a főzővízben hagyjuk kihűlni! Így ha húsvét vasárnap szeletelni szeretnéd, akkor már áztasd be pénteken, és főzd meg vasárnap.
  • Ha csontos a sonkád, csonttal együtt főzd meg!
  • Ha kötözött sonkát főzöl, akkor a hálót csak kihűlés után vágd le óvatosan róla.
  • Tárold a főtt sonkát a hűtőben, de ne zárt edényben. Így sokáig eláll. 
  • Ha kipróbálnál egy különleges fűszerezésű sonkát, próbáld ki franciás sonka receptünket!

A sonka főzővizét nagyon sok mindenre felhasználhatod. Megfőzheted benne a tojásokat, különleges füstös ízük lesz így. Vagy később csodás alaplé babos ételekhez. Érdemes kisebb mennyiségekben lefagyasztani belőle.

A sonka mellé tormát, mustárt kínálunk általában, de ha szeretnél extra mártást készíteni mellé, akkor készíts egyszerűen sajtmártás MAGGI Sajtszósz alapból, vagy válogass mártás receptjeink közül.