Mire figyelj a kiegyensúlyozott étrend kialakításánál?

Életmód
Kiegyensúlyozott étrend
Ezekre figyelj, ha azt szeretnéd, hogy a gyerekek könnyen elsajátítsák a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait!

Miért fontos ez? Mert amit gyerekkorban megtanul, elkíséri őt felnőttkorába. Egy helyes táplálkozási mintával sokat segíthetsz neki az egészsége megőrzése és az elhízás elkerülése érdekében, míg a helytelen minta sajnos nehezen megváltoztatható. Persze azt is tudjuk, hogy a gyerekekkel nem mindig egyszerű. Most gyakorlati tippeket is mutatunk annak érdekében, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás a gyerekek számára is vonzó legyen.

Rendszeresen fogyasszatok folyadékot, lehetőleg vizet! A megfelelő folyadékfogyasztás szokás kérdése is. Ha mindig kéznél van a vizes kulacs, és rendszeresen használjátok is, akkor természetes lesz számára a rendszeres folyadékfogyasztás, ami a megfelelő hidratáltság, a kellő fizikai és szellemi teljesítmény biztosításához elengedhetetlenül fontos.

Legyen a víz az elsődleges folyadékforrás, de mellette ihattok cukormentes gyümölcsteát, gyümölcsös vizet, alkalmanként, például reggeli mellé egy pohár 100%-os gyümölcslevet vagy kakaót.

A friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás kiemelkedően fontos, napi szinten. Vitamin-, ásványi anyag-, és rost tartalmuknak köszönhetően fontos szerepük van az egészség megőrzésében, így-, már kisgyermekkorban váljon szokássá ezek fogyasztása.

 

Trükközzetek egy kicsit, ha elsőre nem szeretne zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztani! A kreatív tálalás majd meghozza a kedvét!
Fagyi helyett kínáljátok turmixolt fagyasztott gyümölcsöt, a kenyérre kenjetek zöldségkrémet!


Fogyasszatok teljes értékű gabonákat! Jó, ha található otthon teljes kiőrlésű pékáru, barna rizs, valamilyen teljes értékű gabonapehely, hogy az étrendetek rostban gazdag legyen, így támogatva többek között a bél egészséges működését, egyenletes vércukorszintet.

Süssetek közösen finomságokat teljes értékű gabonából! Ropogós zabkorongok, házi gabonapehely szelet vagy zabkorpás pogácsát? Hagyd, hogy a gyerekek is részt vegyenek a gyúrásban, szaggatásban!


Tej és tejtermékek naponta szerepeljenek az étrendben, mivel a bennük található jól felszívódó kalciumtartalmuk miatt a csontok egészsége szempontjából rendkívül fontosak, emellett pedig teljes értékű fehérje-, valamint A-, D-, és B-vitamin források.

A kakaó, zabkása, gabonapehely mellett változatosan használhatsz még tejtermékeket zöldfűszeres túrókrémhez vagy joghurtos desszertekhez is.

A húsok, húskészítmények, hal és tojás állati eredetű nyersanyagok lévén teljes értékű fehérjeforrások, és a vérképzéshez szükséges B12-vitamint is tartalmazzák. A húsokban jól hasznosuló formában található vas, a tojásnak az A- és D-vitamin tartalma jelentős, míg a halaknak (elsősorban a tengeri halaknak, ill. a hazai halak közül busának, pisztrángnak, kecsegének) a szív-és érrendszer egészségében nagy szerepet játszó omega-3-zsírsavtartalma kiemelkedő.

Törekedj arra, hogy hetente legalább egyszer szerepeljen valamilyen formában tengeri vagy a fent említett hazai halat tartalmazó étel az étrendetekben. Készíts egy finom halkrémet vagy kóstoljátok meg a tonhalas pizzát!

Figyelj a só-, cukor- és zsiradékbevitelre! Ez is szokás kérdése. Válassz olyan konyhai technikákat, melyek segítenek a zsiradék csökkentésében (sütőzacskó, wokban sütés, párolás), a só és cukor esetében pedig kezdd el fokozatosan csökkenteni a receptekhez használt mennyiséget! A kiegyensúlyozott étrendben hetente egy-két desszert természetesen helyet kaphat.

Tízóraira, uzsonnára válassz gyümölcsöt, és mellé pár szem natúr olajos magvat. Az olajos magvak zsírsavösszetétele kedvező, E-vitamin tartalmuk magas.

Tudtad?

  • A Nestlé gyermekeknek készült gabonapelyheinkben a teljes értékű gabona az első számú összetevő.
  • A gyermekeknek készült gabonapelyhek hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.
  • NESQUIK kakaó italporunk hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek kiegészítik a tej természetes tápanyagtartalmát és ezáltal hozzájárulnak a napi ásványianyag és vitaminbevitelhez.
  • MAGGI termékeink receptúráit folyamatosan fejlesztjük, hogy olyan ismerős összetevőket tartalmazzanak, melyek a konyhában is megtalálhatók.