Télen a hazai idénygyümölcsök helyét felváltják a déli gyümölcsök, és zöldség fronton is megcsappan a választék. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne változatosan és vitaminban gazdagon táplálkozni.
Amikor olyan vitaminbombákat használhatunk, mint a káposztafélék, cékla, zeller, gyömbér vagy akár a savanyú káposzta, nem lehet okunk panaszra.
Ha mégis egy kicsit tavasziasabb ízekre vágynál, használj nyugodtan fagyasztott zöldségeket. Ha ugyanis időben lefagyasztják, a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalmuk nagy részét megőrzik fagyasztva is.
Ezek a receptek a téli időszakban is egyszerűen hozzáférhető alapanyagokból készülnek, és bizonyítják, hogy a vitamindús, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás télen is lehetséges.
Gyümölcsös zabkása reggelire
A zab magas rost- és ásványi anyag tartalma miatt kitűnő választás reggelire, ráadásul a zabkása gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Olajos magvakkal és gyümölcsökkel ízesítve igazi ínyencség.
Most próbáld ki olyan vitaminban gazdag gyümölcsökkel, mint a banán, mandarin vagy a gránátalma. Ehhez készítsd el az alapreceptet, majd keverj bele apró banán darabokat, és/vagy szórd meg apróra vágott mandarin gerezdekkel, gránátalma magokkal és pár szem durvára tört dióval
A banán szénhidráttartalmának nagy része keményítő, melynek egy része úgynevezett rezisztens keményítő, amely az emésztésnek ellenáll, és a szervezetben prebiotikumként, azaz a bélflóra baktériumai számára tápanyagként szolgál.
Kiemelendő továbbá a banán kálium- és magnéziumtartalma, ami könnyű emészthetősége, gyorsan energiát szolgáltató szénhidráttartalma mellett az egyik fő oka annak, hogy a sportolók is előszeretettel fogyasztják.