Maradékmentő tippek lecsóra hangolva

Étkezés
Maradékmentő tippek lecsóra hangolva
Készítsd el a nyár slágerét, a lecsót változatosan úgy, hogy közben takarékoskodsz a konyhában, és villámgyorsan elkészülsz. Tippjeinkkel két legyet üthetsz egy csapásra.

Bár a lecsó a magyar konyha hamisítatlan nyári fogása, azt bizonyára tudtad, hogy nem egy magyar „találmány”. A nemzetközi gasztronómiában is találkozhatsz vele, kicsit más fűszerezéssel, vagy kicsit eltérő alapanyagokkal. Így lett híres például a francia padlizsános-cukkinis lecsó a ratatouille, vagy a szuper paradicsomos-fűszeres közel-keleti lecsó a shakshuka. Miért érdekes ez számodra? 

Azzal, hogy kicsit elrugaszkodsz a hagyományos magyaros lecsó recepttől, változatosabbá tudod tenni ezt a fantasztikus fogást, és biztosan nem fogod azt hallani, hogy: „Már megint lecsó?”. Emellett pedig szuper lehetőség ez a konyhai megmaradt alapanyagok és készételek felhasználására. Így a lecsód nem csak elképesztő finom és változatos lesz, de nagyban csökkenthetedaz élelmiszerpazarlást. Mert valószínűleg te is tudod, mi lesz különben a hűtőben maradt 2 szem gomba vagy kolbász darabka sorsa.

10 alapanyag, amivel feldobhatod a lecsót

1. padlizsán
2. cukkini
3. gomba
4. krumpli
5. rizs
6. csirkehús
7. bab
8. csirkemáj
9. kolbász
10. tojás

Variációk lecsóra

Ha már egyszer megfogalmazódott benned, hogy izgalmasabbá teszed a lecsót, a variációknak tényleg csak a képzeleted szabhat határt. Azért mi most adunk egy szuper tippet, és megosztunk egy fantasztikus lecsó receptet is.

Próbáltad már a Maggi Lecsó alapot? A MAGGI maradékmentő alapok segítségével a kamrádban, hűtődben még felhasználható megmaradt hozzávalókból is változatos, ínycsiklandó ételeket készíthetsz. A lecsó alapot a napérlelte paradicsom és a zöldfűszerek teszik ellenállhatatlanul finommá.

Shakshuka - a közel-keleti lecsó

Shakshuka - a közel-keleti lecsó

Hozzávalók

  • 3-4 ek olaj
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db paprika kis kockákra vágva
  • 1 db kaliforniai paprika kis kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1/2 tk. őrölt római kömény
  • szárított chili ízlés szerint (elhagyható)
  • só, bors ízlés szerint
  • 6 db paradicsom kockákra vágva
  • 1,5 dl MAGGI Zöldfűszeres Bolognai Szósz
  • 1 tk cukor
  • 6 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva

Elkészítés

  1. Serpenyőben forró olajon dinszteld meg a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát, feldarabolt paprikát és a porfűszereket, és kevergetés mellett főzd, míg a paprika megpuhul (kb 10 perc). Ha úgy érzed, nincs alatta elég folyadék, adj hozzá egy kevés vizet, nehogy a fűszerek vagy a hagyma odaégjenek. 
  2. Tedd a serpenyőbe a paradicsomot, a paradicsomszószt és a cukrot is, majd főzd újabb 10-12 percig, míg a paradicsomszósz elkezd besűrűsödni. Kóstold meg, és fűszerezd, ha szükséges. 
  3. Egy kanál segítségével készíts a zöldséges masszába 6 mélyedést a tojásoknak, majd ezekbe üsd bele egyesével a 6 tojást. 
  4. Fedő alatt, alacsony lángon főzd, amíg a tojások megsülnek. 
  5. Végül szórd bele a petrezselymet.