Lencse recept, ami nélkül nem kezdődhet el az újév

Étkezés
lencsefőzelék
Akár babonás vagy, akár nem, kezdd az újévet egy finom lencsés fogással! Ha másért nem, hát azért, mert egészséges. Fantasztikus lencsés receptünkben nem fogsz csalódni.

Hazánkban a barna/zöld lencse a legelterjedtebb, a hagyományos újévi lencsefőzelék is ebből készül. 

Te mennyire ismered a többi lencse típust?

Vörös lencse: a narancssárga színű vöröslencsével leggyakrabban az indiai konyhában találkozhatsz. Gyorsabban megfő, mint a barna lencse, nem is kell főzés előtt beáztatni. A legtöbb szupermarketben, bioboltban kapható, elkészítése pedig roppant egyszerű. Ha egy finom levesre főzelékre vagy pástétomra vágysz, próbáld ki!

Fekete lencse: Beluga lencse néven is ismerheted. Pici, fekete szemei nagyon dekoratívvá teszik. Főzés közben jól megtartja az alakját, nem málik szét. Salátákba tökéletes. 

Idén készítsd a lencsefőzeléket vörös lencséből!

Vöröslencse főzelék

Vöröslencse főzelék

4

Hozzávalók

  • 1 közepes fel vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2-3 ek olaj
  • 35 dkg vöröslencse 
  • 2 cm gyömbér megpucolva, lereszelve
  • 2 babérlevél
  • 1 tk só
  • 1 ek őrölt római kömény
  • 2 tk őrölt koriander
  • 2 tk őrölt kurkuma
  • 2 tk MAGGI Pikáns fűszerkeverék
  • 1,2 l víz

Elkészítés

  1. Forró olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát és gyömbért, majd mikor már illatoznak, a fűszereket is. Kevergesd, amíg kieresztik az aromájukat, de ne hagyd, hogy megégjenek.
  2. Öntsd a lábosba az alaposan átmosott lencsét, és 2 percig, kevergetés mellett pirítsd. Közben forrald fel a vizet, majd add a lencséhez.
  3. Dobd bele a babérlevelet is, és főzd az egészet, míg a lencse megpuhul. Ez kb. 25 perc. Ha közben úgy érzed, hogy nagyon elfőtt a víz, pótold.