Kötelező olvasmányok, nyári kikapcsolódás?

Gyerek
Kötelező olvasmányok, nyári kikapcsolódás?
Szeretnéd, hogy a gyerekek minél szórakoztatóbban és hasznosan is töltsék a nyári szünetet? Programok, családi nyaralás, tábor és napközi? Minek kell még beleférnie a nyárba? Hát egy-két jó könyvnek mindenképp.

Kisiskolások nyári kalandjai közé érdemes beszorítani pár emlékezetes nyári olvasmányt is. A kevésbé lelkes olvasókat is lehet erre terelni. Nyáron több az idő, néha az üresjárat is. „Unatkozom…” kezdetű mondatokra pedig nagyon jóleső válasz az „Ott a könyved”.

Tippjeinkkel könnyebb lesz a könyvválasztás és a rábeszélés.

Elő a nyári olvasmánylistát!

Ha már az iskolától kaptatok listát, akár kötelező, akár ajánlott olvasmányokról, kezdjétek ezzel. Sajnos, ami kötelező, az eléggé lehangoló is egyből. Nézd át először a listát, és válassz olyat, ami kedvére való lehet. Ha bizonytalan vagy, kérdezz körbe az osztálytársak, barátok között, mit ajánlanak. Ha már valaki olvasta, és tetszett neki, az fél siker.

Ha nagyon hosszú a lista, és van közte igazán „nemszeretem” könyv, akkor lehetsz a gyereked cinkosa. Kössetek üzletet. Irodalom tanárok, most ugorják át a következő bekezdést!

Ér azt mondani, hogy a hat kötelezőből ötöt olvasson el, és a hatodik rémeset megnézitek filmen, vagy elolvassa a rövidített verziót. Cserébe pedig elolvas egy olyan könyvet, ami szerinte is szuper… smiley

Van élet a kötelezőn túl, sőt!

Ha nincs lista, vagy nem csak a kötelezőket szeretnétek nyáron letudni, akkor itt az ideje, hogy körülnézz a gyerekeknek, kiskamaszoknak szánt irodalom környékén. Ha szeretnéd az olvasást megszerettetni, mehetsz az elején tutira.

Az olvasás kapudrogjaként emlegetett Harry Potter sorozattal vagy a Rumini sorozattal - ha a hazai írók táján keresgélsz - nem nagyon lőhetsz mellé. A kicsit nagyobbaknak való Percy Jackson is jó választás. Uniszex mű Thea Beckman Amazonkirályfi című regénye, magyar íróktól pedig személyes kedvencünk a Tündér Lala Szabó Magdától. Ha ezeken már túl vagytok, akkor jön megint a kérdezősködés, és a keresgélés a neten.

A közös könyv, mesélj regényt

Szánj rá időt, a történetek sokszor lassan kezdődnek. Olvass fel esténként, nem ciki egyáltalán közösen elkezdeni a könyvet. Szerencsés esetben, ahogy beindul a cselekmény, már önállóan is hajlandó lesz folytatni.

Az sem baj, ha egy-egy könyvön végül esti meseként együtt rágjátok át magatokat. Az értő olvasáshoz a mesehallgatáson át vezet az út. Minden gyereknél más és más, hogy mikor érett már egy hosszabb regény önálló befogadására. Hosszú távon meghozza majd az eredményét, ha nem engeded el túl korán a kezét. Nem beszélve arról, hogy remek beszédtéma a közös olvasmány.

Van wifi?

  • Ismerős kérdés? Mit tegyél, ha versenyeztetned kell az olvasást és a nyomogatást, mint nyári programot?
  • Ne tilts! Attól kikészülnek. Kérj, például legalább annyi átolvasott órát, mint amit képernyő előtt tölt. (Az arányok szabadon választhatók!)
  • Javasolj! Lövöldözős, izgalmasnak ott a Winnetou, modernebb vonalon a 39 kulcs regényfolyam. Történelmi vonalon jó pár időutazós sorozatot találsz, rögtön kiválaszthatod a kedvenc korszakát. Menők az androidok és a robotok, éljen Asimov. 
  • Legyen választék! Iratkozzatok be könyvtárba, cseréljetek könyvet a barátokkal. Nagyobb lesz az olvasó kedv, ha választhat.
  • Odaértünk már? Most mit csináljak? Igen, vannak nyáron olyan helyzetek, amikor nincs wifi, de épp várni kell, autóban, vonaton, esőben a sátorban… Mindig legyen nálad egy jó könyv!

 

Könnyebben megy az olvasás, ha feltöltitek az energiaraktárakat. Biztosan nagyon fognak örülni a gyerekek, ha kapnak egyet az új, szuper finom Cheerios gabonaszeletünkből.